peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Forgot login details?

For free!
Get started!

Text page


apbtworld.peperonity.net

About APBT

MIT: Cainii din rasa pitbull musca mai multi oameni decat cainii din orice alta rasa.

ADEVAR: Desi toata lumea este convinsa de adevarul afirmatiei de mai sus, nu exista prea multe statistici care sa demonstreze acest lucru. Dimpotriva, cele care exista infirma acest mit. In Farmers Branch, Texas, o localitate de langa Dallas, s-au notat cu acuratete atacurile cainilor asupra oamenilor, incepand din anul 1980. Intr-o perioada de 7 ani, pana in 1987, iata ce s-a constatat: dintr-un total de 1.593 de atacuri, doar 30 au fost ale unor caini din rasa pitbull, insemnand 1.89%. Procente similiare reies si din rezultatele altor statistici facute in alte localitati din Statele Unite. Daca tinem cont de faptul ca exista extrem de multe corcituri care prezinta similitudini fizice cu APBT-ul (American Pittbull Terrier), concluzia de bun simt ar fi ca procentajul oamenilor muscati de caini din aceasta rasa este chiar mult mai mic.
MIT: Cainii din rasa pitbull se nasc rai.

ADEVAR: Intr-o scrisoare catre James Huffman din Columbus, Ohio, Alfons Estelt de la American Temperament Test Society, o organizatie internationala care se ocupa de testarea temperamentului la caini, scria urmatoarele: “Cainii din rasa pitbull care au fost inclusi in sesiunea noastra de evaluare a temperamentului au inregistrat pana acum o rata de trecere de 95%. Celelalte 121 de rase au avut in medie o rata de trecere a testelor de doar 77%. Atata timp cat factorii ereditari au o importanta semnificativa, putem spune, pe baza rezultatelor cercetarii noastre, ca un caine provenit din parinti folositi pentru lupte nu este predispus la agresivitate, aceasta trasatura fiind o consecinta a mediului in care a trait.”

MIT: Maxilarele unui caine din rasa APBT pot imprima o presiune de 1600 PSI.


ADEVAR: Dr. Lehr Brisbin de la University of Georgia sustine: “Tinand cont de tot ceea ce se cunoaste pana acum, nu s-au publicat niciodata studii stiintifice care sa cuantifice puterea muscaturii uneia sau a mai multor rase de caini. De altfel, exista nenumarate motive pentru care nu s-ar putea masura in kg/cmp puterea maxilarului unui caine. Toate cifrele care descriu puterea muscaturii in acest fel pot fi tratate ca fiind simple zvonuri sau, in anumite cazuri, pot proveni din articole de ziar care au publicat informatii fara acoperire stiintifica.” E nevoie sa spunem mai mult?

MIT: Cainii din rasa pitbull au maxilare care se inclesteaza si nu mai pot fi desfacute.

ADEVAR: Din nou, vom cita din Dr. Brisbin: “Cele cateva studii care au fost facute privind structura craniana, mandibulele si dintii cainilor din rasa pitbull precum si modalitatea acestora de functionare, dovedesc ca nu exista nici un fel de diferenta anatomica fata de oricare alta rasa de caini. Nu exista nici un fel de dovada stiintifica care sa ateste existenta vreunui mecanism de inchidere precum o menghina care se atribuie structurii maxilarelor si / sau dintilor cainilor din rasa pitbull.”

MIT: Toti cainii din rasa pitbull sunt rai si ar trebui interzisi.

ADEVAR: Cainii de rasa pitbull au fost folositi cu succes in actiuni de cautare a oamenilor prinsi sub daramaturi, inca de acum 25 de ani. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, un pitbull a primit titlul onorfic de sergent, ca recompensa pentru ca salvase vietile mai multor soldati aliati. In septembrie 2002 PETA si BSL, cele doua organizatii care au facut eforturi mari pentru a obtine interzicerea prin lege a acestei rase in SUA, au primit o lovitura grea: Curtea Suprema a statului Alabama a ajuns la concluzia ca nu exista nici un fel de dovada ca un caine poate fi mai periculos decat altul, doar datorita apartenentei sale genetice la o rasa anume.

MIT: Pitbulii sunt niste caini ucigasi, rai si periculosi.

ADEVAR: Adevarul e ca nu sunt mai rai decat retrieverii aurii, beagal-ii sau alte rase cunoscute. Intr-un test recent care a implicat 122 de rase de caini (test facut de National Temperament Testing Association), cainii APBT au primit un punctaj de 81.7%, Beagal-ii au luat chiar mai putin (78%) si la fel si labradorii (81.1%) (sursa - www.atts.org). In aceste teste, cainele este pus intr-o serie de situatii si orice semn de panica sau agresiune duce la picarea testului. Prin urmare, ar fi bine sa nu mai plecati urechea cu atata usurinta la cei care spun ca pitbullul se naste cu o inerenta agresivitate fata de oameni.

Ca orice alt caine, un pitbull crescut cum trebuie va ramane iubitor si prietenos fata de toti oamenii. In ultimii 20 de ani, am vazut cu totii prin ziare si la TV tot felul de cazuri, dar era vorba despre caini crescuti de persoane iresponsabile, rau tratati. Mai mult, e foarte posibil ca toti aceia sa nu fi fost pitbulli, ci corcituri cu alti molossi. Nu confundati acesti caini cu marea majoritate a pitbullilor, care sunt caini mici sau de talie medie, iubitori de oameni pana in ziua mortii lor.

MIT: Pitbullii au maxilare care se blocheaza.

ADEVAR: Nu. Abilitatea acestor caini de a-si bloca maxilarele este o particularitate care nu are nimic de-a face cu ce se spune. Constructia maxilarelor acestor caini este la fel ca a oricarui alt caine. Nu exista enzime sau vreun mecanism special care sa determine blocajul maxilarelor. Sunt caini, nu crocodili! Ceea ce au ei si alti caini nu au, este putere mare si tenacitate iesita din comun. Cand fac priza pe un obiect o tin, pentru ca asta le face placere. Dar orice pitbull dresat poate demonstra ca isi poate “debloca” falcile la fel de usor ca si atunci cand musca.

MIT: Pitbullii trebuie antrenati pentru a lupta.

ADEVAR: Nu. Ca orice alta rasa, asa cum Jack Russell Terrierii au fost obtinuti pentru a se lupta cu vulpi si sobolani, tot asa APBT au fost crescuti pentru a se lupta cu alti caini. Un pitbull poate deveni extrem de agresiv fata de un caine intr-o secunda, chiar daca pana atunci dadea din coada in fata unui om sau a unui copil. Si cei mai multi au agresivitatea fata de caini in genele lor. Daca nu este supravegheat, un pitbull poate sa se ia la bataie cu un alt caine si sa lupte ca un profesionist fara sa fi fost niciodata antrenat si fara sa se fi batut vreodata inainte. Dar orice pitbull bine socializat si bine dresat nu trebuie sa ajunga in astfel de situatie. Toti trebuie obisnuiti cu prezenta altor caini, iar stapanii trebuie sa fie tot timpul atenti sa evite situatii riscante.

MIT: Faptul ca fortezi un pitbull sa stea agatat de cauciuc il face agresiv.

ADEVAR: Nu. Agatatul de cauciuc sau de copac este pura distractie pentru un pitbull (desi nu e bine pentru dintii lui). Pur si simplu nu poate rezista tentatiei de a prinde si a pastra priza. E posibil sa fie vreo reminiscenta a vremurilor cand era folosit in ferme pentru a prinde si tine pe loc taurii. Multi proprietari responsabili de pitbull au instrumente de acest gen special concepute pentru cainii lor, ca sa se distreze si sa-si consume energia facand ceea ce pentru ei este ceva foarte natural. Rezultatul acestui excercitiu: animalul devine mai calm si e, realmente, mai fericit.

MIT: Benzile rulante sunt folosite pentru a pregati cainii pentru meciuri.

ADEVAR: Foarte multi stapani cu simt de raspundere au asa ceva pentru cainii lor, si nu numai daca sunt pitbulli. Folosirea unei benzi rulante este un exercitiu excelent atunci cand nu poti sa plimbi cainele sau nu ai timp sa o faci.

MIT: Un pitbull care este foarte agresiv cu animalele poate deveni imediat agresiv fata de oameni.

ADEVAR: Nu. Agresivitatea fata de oameni si aceea fata de animale sunt doua lucruri total diferite. Celebra fraza spusa de multi despre cainii pitbull ai vecinilor cum ca “l-am vazut zilele trecute alergand dupa un caine (sau o pisica) si sunt convins ca o sa urmeze copilul meu” este falsa. Este perfect normal pentru un pit sa fie absolut fericit si bucuros de compania oamenilor si sa caute sa lupte cu alti caini, fara ca asta sa insemne ca va ataca apoi oameni. Nici un pitbull crescut normal si dresat cat de cat nu poate deveni agresiv fata de oameni. Acele exemplare care sunt agresive nu reprezinta tipicitatea rasei.

MIT: Pitbullii sunt caini care nu ar trebui lasati in preajma copiilor.


ADEVAR: Cainii din rasa APBT au o lunga istorie in calitate de animale de companie, inclusiv pentru copii. Cand sunt socializati si crescuti corespunzator, sunt rasa perfecta pentru a tolera joaca adesea brutala a copiilor. Pitbullii tind sa fie atat de fericiti ca sunt bagati in seama de cei mici incat suporta orice chinuri dand din coada. E adevarat, exista exemplare care nu trebuiesc lasate sa se joace cu copii foarte mici, pentru ca ii pot dobori si rani, fiind prea exuberanti. Ca si in cazul contactelor cu orice alte rase, copiii ar trebui invatati sa se comporte cu un caine si nu ar trebui niciodata lasati nesupravegheati cu un caine.

MIT: Toti pitbullii vaneaza pisici.

ADEVAR: Foarte multi caini de orice rasa vor alerga dupa pisici, si pitbullii nu fac exceptie. Exista insa multe exemple de pitbulli care traiesc in aceeasi casa cu pisici sau pasari exotice, fara nici un fel de probleme. Exista de asemenea exemplare in care nu poti avea incredere si care nu trebuiesc niciodata lasate in preajma unor animale mici.
MIT: Cainilor pitbull le creste creierul cand se maturizeaza si nu mai are loc in craniu, facandu-i sa innebuneasca.

ADEVAR: Mai ganditi-va putin la lucrul acesta; exista vreun animal al carui creier sa creasca mai mult decat craniul ? Acest lucru l-ar omori, in nici un caz nu l-ar innebuni doar. Acelasi lucru se zicea acum 30 de ani despre dobermann. Si uite ca dobermannii nu mai innebunesc de la o vreme. Oare or fi reusit crescatorii sa obtina un craniu mai mare, pe masura creierului ?

MIT: Cicatricele de pe un pitbull inseamna ca acel caine a participat la lupte organizate.

ADEVAR: Nu. Foarte multi APBT care apar cu cicatrice prin adaposturile de caini abandonati sunt automat eutanasiati pe motiv ca ar fi participat la lupte. Nu e deloc cinstit asa. Un pitbull poate avea cicatrice din mai multe motive. Sunt animale foarte curajoase care intra in tot felul de aventuri cu placere. Semnele ar fi putut proveni de la o incaierare cu caini vagabonzi care l-au atacat pe strada, chiar atunci cand stapanul era cu el (spre deosebire de alti caini un pitbull nu va fugi repede acasa, ci va ramane cu mare placere). Ar putea sa mai fie semne de pe urma unor rani facute in timp ce alerga prin padure dupa stapanul lui (nu au obiceiul sa ocoleasca obstacolele, cum ar fi tufisuri, rugi, crengi, etc). Ar putea chiar sa fie semne lasate de pe urma eforturilor lui de a scapa dintr-o incinta prost securizata. Sau ar putea sa fie semne ale unei boli de piele destul de des intalnita la aceasta rasa, care lasa urme foarte asemanatoare unor cicatrice. Faptul ca un caine are semne pe el nu inseamna ca a fost incurajat sa lupte de catre un stapan iresponsabil.

MIT: Pitbullii care sunt agresivi fata de alti caini ar trebui eutanasiati.

ADEVAR: Din moment ce stim ca agresivitatea fata de caini nu are nimic de-a face cu cea fata de oameni, nu credem ca orice pitbull agresiv fata de alti caini, dar iubitor fata de toti oamenii, inclusiv straini, ar trebui eutanasiat. Oricat de agresivi ar fi, ei pot fi stapaniti si dresati astfel incat sa nu apara nici o problema.This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.