peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Forgot login details?

For free!
Get started!

Text page


galenika-zemun.peperonity.net

[ Bezanijska ulica ]

==========
Bezanijska ulica je takodje trasirana jos u rimsko doba. Kao i nekada i danas je to vazna saobracajnica, sa mnogo zanatskih i trgovackih radnji. Medju mnogim arhitektonskim gradjevinama, nekoliko se posebno istice.
----------
Kuca broj 18 podignuta je 1793. godine i pripada tipu gradjevina iz prelaza baroka u klasicizam. U njoj se nalazilo svratiste " Kraljevic Marko " za smestaj putnika i zapreznih vozila. Medju korisnicima je trgovac, kasnije srpski politicki i diplomatski radnik, Petar Icko, koji je posle uvodjenja dahijske strahovlade ( 1801. ) u Beogradskom pasaluku morao iz Beograda da predje u Zemun, gde postaje jedna od vrlo znacajnih licnosti u pripremanju Prvog Srpskog ustanka 1804. godine.
Po izbijanju ustanka vraca se u Srbiju i igra vrlo vaznu ulogu u pregovoru ustanika sa Turcima. Najkrupniji rezultat njegovog diplomatskog rada je misija u Carigradu 1806. i pocetkom 1807. godine, koja se zavrsila sklapanjem mira koji se u Srpskoj istoriji naziva Ickov mir. Kad je u oslobodjenom Beogradu 1807. godine obrazovan Magistrat ( opstinska uprava ) imenovan je za predsednika. Umro je 1808. godine.
Icko koji potice iz Katranice ( Pirti ) , krajem osamnaestog veka ziveo je u Beogradu i bavio se uvoznom - izvoznom trgovinom. Bio je poverenik solunskih i zemunskih trgovaca, trgovacki konzul i tumac Beogradskog vezira Hadzi Mustafe - pase koga su dahije ubile 1801. godine.
----------
U bloku omedjenom Bezanijskom, Svetosavskom i Rajacicevom ulicom nalazi se monumentalno i reprezentativno zdanje Srpskog doma, podignuto 1909. godine u stilu neoromantizma, po planovima zemunskog arhitekte Koste Atanackovica - Stanisica. U ovoj zgradi prvobitno su bili smesteni Srpska skola i Srpska pravoslavna crkvena opstina. Danas se u njoj nalazi Osnovna skola " Sava Jovanovic - Sirogojno " .
----------
U kuci broj 47, podignutoj 1775. godine bila je sve do 1891. godine smestena gradska bolnica.
==========
Galenika Portal
©2004-2011
==========


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.