peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


akcija69.peperonity.net

Molitva

"Po svojoj kakvoci,molitva je sapostojanje i jedinstvo coveka sa Bogom.Po svome dejstvu,to je odrzavanje kosmosa,pomirenje sa Bogom,majka suza-i njihova kcer u isti mah,umilostivljenje za grehe,most kojim se prelazi preko iskusenja,grudobran koji stiti od svake muke,razbijanje demonskih napada,sluzba andjela,hrana svih bestelesnih,buduce veselje,beskonacni podvig,izvor vrlina,uzrocnik blagodatnih darova,nevidljivo napredovanje,hrana za dusu,ozarenje uma,sekira za ocajanje,potvrda nade,oslobodjenje od tuge,
bogatstvo monaha,riznica bezmolvnika,smanjivanje gneva,ogledalo duhovnog napretka,pokazatelj duhovnih mera,otkrivac duhovnog stanja,predskazivac buducih dobara,predznak vecne slave.Za onoga koji se istinski moli,molitva je sud Gospodnji,sudjenje pred prestolom Njegovim pre Strasnog suda.
Neka ti molitva bude sasvim jednostavna:carinik i rasipni sin su se jednom recju pomirili s Bogom(Lk.18,10. 15,11).
Na hartiju nase molbe stavimo pre svega iskrenu zahvalnost.Na drugo mesto neka dodje ispovedanje i skrusenost u osecanju duse.Potom iznosimo pred Svecara nase iskanje.
Ako ti jedna rec molitve izazove u dusi narocitu slast ili umilenje,zadrzi se na toj reci.Tada se i nas andjeo cuvar moli zajedno s nama.
Pocetak molitve sastoji se u tome da se pomisli koje pristupaju odbiju kratkim recima onoga trenutka kada se pojave.Sredina je u tome da razum bude samo u onome sto se molitvom govori ili misli.Savrsenstvo molitve je otimanje ka Gospodu.
Ako stalno vezbas svoj um da se ne udaljava,on ce cak i za trpezom,dok jedes,biti u tvojoj blizini.A ako nesmetano bludi,nikada nece biti s tobom.
Drugo je prljanje molitve,drugo-istrebljenje,drugo-potkradanje,a drugo-porok molitve.Prljanje se sastoji u tome sto se covek,stojeci pred Bogom,bavi odvratnim mislima.Istrebljenje:kada se robuje nepotrebnim brigama.Potkradanje:kada misao pocne da luta a da to covek i ne oseti.Porok je prihvatanje bilo kakve pomisli,koja nam se priblizava bas za vreme molitve.
Ne primaj nikakvu culnu predstavu maste za vreme molitve,da ne bi sisao sa uma!
Ne odbijaj da se pomolis i za drugoga coveka,ako te on zamoli za to,bez obzira sto jos nisi stekao dar molitve.Vera onoga koji trazi tvoju molitvu spasla je cesto i onoga koji se skruseno pomoli za njega.Ne uznosi se ako ti molitva za druge bude uslisena:to je vera njihova ucinila." Sveti Jovan Lestvicnik


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.