peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Guestbook


euharistie - Newest pictures
andrew4maria.peperonity.net

EUHARISTIA-SCURTA ISTORIE

***

E în natura omului să păstreze ca pe o comoară de mare preţ ultimele cuvinte ale celui care moare. În cazul Papei Ioan Paul al II-lea, Enciclica sa Ecclesia de Eucharistia, dată în ultimul an al vieţii, cuprinde şi reflectă dorinţa întregii sale existenţe de a trezi în Biserică o nouă preţuire pentru Euharistie.


“Am putut să celebrez Sfânta Liturghie în capele construite de-a lungul potecilor de munte, pe malul lacurilor sau pe ţărmul mării; am celebrat-o şi pe altare ridicate în mijlocul stadioanelor şi în pieţele oraşelor. Aceste variate scenarii de celebrare a Euharistiei m-au făcut să experimentez cu forţă caracterul său universal şi ca să spun aşa, cosmic. Da, cosmic! Fiindcă şi atunci când e celebrată pe un altar umil dintr-o biserică de ţară, Euharistia este celebrată într-un anume fel pe altarul întregii lumi. Ea uneşte cerul şi pământul. Ea îmbrăţişează şi pătrunde întreaga Creaţie” (Ecclesia de Eucharistia, 8).


În acest articol din Catholic Update se răspunde dorinţei euharistice a Papei Ioan Paul al II-lea prin intermediul unei scurte reflecţii asupra celor şase etape din istoria Euharistiei în Biserica Occidentală.


1. De la Paşti la Euharistie


De-a lungul tuturor modificărilor şi variaţiilor care au avut loc în istorie, Biserica a păstrat întotdeauna nucleul ritualului său. Primii creştini vedeau Cina cea de Taină din punctul de vedere al mesei rituale de Paşti. Cina a avut loc în cenacol, “camera de sus”, un loc folosit frecvent pentru discuţiile rabinice asupra Scripturii. Apostolii şedeau probabil pe perne, în jurul unei mese joase. Pe masă se afla un bol cu apă sărată, în amintirea lacrimilor vărsate în timpul sclaviei în Egipt, iar un platou cu salată amară amintea iarăşi de zilele dure ale sclaviei lor.


Un vas cu mere, struguri şi prune zdrobite acoperite cu scorţişoară sugera cărămizile pe care erau forţaţi să le facă. Platouri cu pâine nedospită stăteau alături de Cupa cea mare a Binecuvântării, plină cu vin. Un...


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.