peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


charles darwin the origin of species
angelanddemon.peperonity.net

Evolutionism

Teoria evoluţiei este unul din elementele fundamentale ale teoriei biologice. Este o teorie în biologie care explică apariţia diferitelor tipuri de plante şi animale (ca şi a altor forme de viaţă ale Terrei) prin pre-existenţa altor tipuri, diferenţele între acestea fiind datorate unor modificări produse în generaţii succesive. Ca teorie a biologiei, teoria evoluţiei este o teorie ştiinţifică. Asta înseamnă că ea este considerată a fi o ipoteză testabilă (falsificabilă) naturalistă care a fost dovedită. Primele dovezi în sprijinul teoriei evoluţiei au fost acelea provenind din studiile comparative de morfologie ale speciilor existente şi din studiul fosilelor (paleontologie). De atunci, dovezile provenind din aceste surse s-au acumulat pe măsură ce înţelegerea fenomenului a fost adâncită, în timp ce discipline ale biologiei recent apărute (ca genetica, biochimia, fiziologia, etologia şi în special biologia moleculară) au furnizat puternice dovezi adiţionale, care au confirmat primele concluzii. Cantitatea de informaţie despre istoria evoluţionară stocată în ADN-ul vieţuitoarelor este virtualmente nelimitată, savanţii fiind capabili să reconstruiască orice detaliu al istoriei evoluţionare a vieţii în măsura în care investesc suficient timp şi resurse de laborator. Biologii nu mai sunt însă interesaţi să obţină dovezi suplimentare care să sprijine faptul evoluţiei, ci, mai degrabă, sunt preocupaţi a răspunde la întrebarea "ce tip de cunoştinţe pot fi obţinute din fiecare dintre sursele diverselor dovezi?".

Teoria evoluţiei este singura explicaţie ştiinţifică acceptabilă a dualului fenomen al diversităţii şi ordinii biologice. Ea explică variaţia ordonată constatată de biologi ca fiind produsul unor procese naturale care s-au repetat de numeroase ori în istoria vieţii şi care continuă să se manifeste şi azi. Diversitatea formelor de viaţă este marcată de o ordine fundamentală, un "motiv" (model), prin care speciile apropiat înrudite partajează între ele mai multe trăsături comune decât o fac cu organismele mai distant înrudite.

Evoluţia, în sens biologic, poate fi descrisă ca procesul prin care speciile se schimbă prin transformări succesive pornind de la alte organisme şi nu prin generare spontană. Ideea evoluţiei s-a dezvoltat începând cu secolul XIX.

Scopul teoriei evoluţiei este de a dovedi şi explica ipoteza modificării speciilor pe parcursul timpului, formarea lor prin "evoluţie". Aceste teorii au început prin a descrie evoluţia ca un aspect al existenţei fiinţelor vii (Lamarck şi Darwin).

Evolutionismul este conceptia conform careia viata si omul însusi se afla într-un proces continuu de evolutie, guvernat de legi ale naturii pe care acesta le poate cunoaste si cu ajutorul carora poate întelege fenomenele din jur.

Potrivit acestei conceptii, religiile au aparut ca urmare a neputintei oamenilor de a-si explica anumite fenomene cu ajutorul legilor naturii. Rolul zeilor ar fi tocmai acela de a explica tot ceea ce depaseste puterea de întelegere a oamenilor.

În evolutionism este negata Revelatia divina si se considera ca actuala conceptie despre Dumnezeu este rezultatul unei dezvoltari progresive în timp. Astfel, se sustine ca, pe scara evolutiei umane, s-a trecut de la acceptarea existentei unei lumi spirituale, alaturi de cea materiala, la anumite personificari ale acesteia în fiinte superioare numite "zei". Apoi s-a ajuns la politeism si într-o etapa ulterioara, la religiile monoteiste. Mai presus de religie s-ar afla filozofia, iar cunoasterea prin stiinta este considerata a fi cunoasterea completa.

În secolul al XIX-lea, evolutionismul "stiintific" reprezentat de biologul Charles Darwin si discipolii acestuia, considera ca întreaga viata de pe pamânt poate fi explicata prin conceptul de evolutie. Prima celula vie a aparut în mod întâmplator în oceanul planetar, apoi s-a dezvoltat fara interventia lui Dumnezeu, dând nastere tuturor speciilor care exista astazi pe pamânt.

Aceasta conceptie a fost preluata si folosita de catre adeptii ateismului în încercarea lor de a combate învatatura crestina privind crearea lumii de catre Dumnezeu, asa cum este descoperita în Sfânta Scriptura.

Astazi se încearca (mai ales în Biserica Romano-catolica) o reconciliere între creationism si evolutionism, în sensul unui creationism evolutiv sau al unui evolutionism creator, ca lucrare dinamica a lui Dumnezeu interioara lumii, nu exterioara ei. Se trece, astfel, de la confruntare la dialog între stiinta si religie.

Charles Darwin
Charles Robert Darwin (1809-1882), om de stiinta britanic, este cel care a pus bazele teoriei moderne a evolutionismului. Credinta sa era ca toate formele de viata au evoluat datorita procesului de selectie naturala. Originea speciilor prin selectia naturala sau pastrarea raselor favorizate in lupta pentru existenta a aparut in 1859.

Materialist si dialectician, el a demonstrat primul, pe baze experimentale, materialitatea lumii vii si a sustinut originea animala a omului (Originea omului si selectia sexuala, 1871). Conceptia sa evolutionista a avut o mare influenta asupra filosofiei cunoasterii, infirmand teoria fixista si creationista. In opinia lui Darwin, viata nu este decat o acerba competitie pentru supravietuire pe baza unor resurse limitate, o lupta pentru hrana si teritoriu.

In cadrul unei comunitati exista intotdeauna indivizi inzestrati cu anumite insusiri care ii transforma in favoriti in lupta pentru supravietuire si reproducere. Aceste insusiri vor fi transmise urmasilor. Procentul celor care le detin va creste cu fiecare generatie. In acelasi timp, cei mai putin norocosi vor scadea in numar, in acest fel supravietuind acei indivizi care au mai multe sanse de adaptare la mediu.

Asemanari ale membrelor, unul din argumentele teoriei evolutioniste
O parte importanta a controversatei teorii sustine ca toate organismele vii, de la bacteriile microscopice, pana la plante, insecte, pasari si mamifere, au un stramos comun. Speciile inrudite au un stramos in trecutul apropiat, iar cele care par sa nu aiba nici o legatura unele cu altele au un stramos in trecutul indepartat. Animalul cel mai asemanator omului, spre exemplu, este cimpanzeul. Se crede ca ruda lor comuna a trait acum aproximativ 6 sau 7 milioana de ani. Pe de alta parte, stramosul comun oamenilor si reptilelor ar fi existat acum 300 de milioane de ani.

Embrionul la vertebrate
Teoria lui Darwin a lasat unele lucruri neexplicate, ca de exemplu mecanismele care determina schimbarile de la o generatie la alta. Studiile secolului al XX-lea au completat unele lipsuri odata cu descoperirea structurii genelor si intelegerea modului in care se reproduc, sunt distruse sau transmise din generatie in generatie. De asemenea, metodele statistice au ajutat la explicarea transformarilor care au loc de-a lungul generatiilor in anumite populatii. Progresul tehnicii a permis studierea fosilelor, determinarea varstei lor, caracterizarea mediului in care vietuiau si motivele pentru care au disparut.

PRO • Remus Cernea, preşedinte AUR
Îndoctrinare religioasă
"Darwin a pus bazele evoluţionismului, el a formulat teoria evoluţiei prin selecţie naturală, iar teoria a fost susţinută de descoperirile ulterioare de fosile, de descoperirile aduse de genetică în secolul al XX-lea. Aceste descoperiri au completat tabloul schiţat iniţial de Darwin, teoria lui a fost îmbunătăţită substanţial şi este foarte important să fie studiată în şcoală, biologia fără evoluţionism nu are coloană vertebrală. Teoria lui Darwin are implicaţii profunde, ne ajută să înţelegem mai multe despre originea noastră. Viziunea creaţionistă rămâne însă foarte puternică, pentru că religia nu ţine cont de fapte.
Odată ce creaţionismul este inculcat de la vârste fragede, este greu să scapi după aceea de el. Un studiu arată că doar 14% dintre copiii din România cred că teoria evoluţionistă este corectă. Eu sunt profund împotriva îndoctrinării religioase în şcoli, creaţionismul este studiat timp de 12 ani la ora de religie, în timp ce evoluţionismul nu mai e studiat deloc. Faptul că doar 14% dintre copii cred în evoluţionism este rezultatul acestor 12 ani de îndoctrinare religioasă. Consecinţele îndoctrinării pe termen lung sunt evoluţioniste. Aşa cum există specii care s-au adaptat la realitate, au ţinut cont de provocările ei şi au supravieţuit, aşa cum şi oamenii care ţin cont de realitate au o şansă în plus să meargă mai departe. A nu ţine cont de realitate înseamnă a te condamna la o fundătură evolutivă. Acei tineri care vor avea mai puţină cunoaştere ştiinţifică au o şansă în minus."


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.