peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Links


bokawap1.peperonity.net

@=[HERCEG NOVI]=@

UREU
*...*''''*...*''''*...*
http://Boka.wen9.com
=*=*=*=*=*=
@=HERCEG NOVI=@
osnovao je kralj Hercg Stjepan u XIIIv. (1382) pa ga i danas krase tvrdjave iz turskog, venecijanskog i austrijskog vremena. H.NOVI je grad sunca i zelenila, lezi na ulazu u zaliv BOKE, (TOPLJANSKI) i otvara vrata ka TIVATSKOM, preko Veriga u RISANSKO-KOTORSKI zaliv.
Ovdje rastu rijetki primjerci ukrasnog bilja i cvijeca koje su pomorci donosili sa svojih putovanja. Najljepsi park je Savinska dubrava i Manastir Savina sa svojim spomenicima. Izuzetna ljepota, blaga klima i pejsaz BOKE okupila je mnoge slikare knjizevnike, pjesnike i ostale poslanike kulture da u njemu zive rade i stvaraju.
Dok se na padinama SUBRE (1676m) i ORIJENA (1893m) skija na rivijeri cvjetaju MIMOZE. U cast ovog mirisnog zutog cvijeta odrzava se fest ´PRAZNIK MIMOZE´ sa ribarskim svecanostima i maskenbalima. Citava rivijera od SUTORINE /IGALO,Topla, H.NOVI,SAVINA, Meljine,Zelenika,Kumbor, DJENOVICI, BAOSICI, BIJELA/ do KAMENARA postaje prava oaza i zimskog turizma.
Grad pored mnogo historijskih spomenika kulture ima: Zavicajni muzej, Arhiv grada i Umjetnicke galerije: ´Josip B. Benkovic´ ´Spinaker´ ´Syrajder´ i ´Katuric´. Sve one tokom godine i u vrijeme PRAZNIKA MIMOZE imaju svoje izlozbe. Postojanje HAPS-a (Hn-ske APrilske Svecanosti) je most izmedju zimskih i ljetnjih kulturnih desavanja u ovom djelu BOKE. Sportski zivot H.Novog je ziv tokom citave godine. Zastupljeni su svi sportovi, a jedrenje i vaterpolo su najstariji sportovi pod ORIJENOM.

=*=I G A L O=*=
Je zahvaljujuci klimi razvilo zdravstveni turizam. Institut za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr.S.Milosevic" i Centar RVI sa svojim programom ljekovitog blata i mineralne vode godinama dovode na ljecenje domace i strane goste citave godine.
*...*''''*...*''''*...*
§¤( B W S )¤§


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.