peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


botos.peperonity.net

Lokalitet sela :

Selo lezi na desnoj obali Tamisa, pored reke za koju je zivot Botosa i Botosana nerazdvojno vezan od davnina, od nastajanja. Botos se prostire na mestu gde se nekada kanal Brzava ulivao u Tamis. Umesto Brzave , od 1965.god. njenim koritom protice veliki melioracioni sistem Kanal Dunav-Tisa-Dunav, koji ovde proseca Tamis i ide dalje koritom bivseg kanala Brzave.
Desna obala Tamisa, na kojoj lezi Botos, visa je od leve obale ove reke desetak metara, tako da Botos lezi na koti iznad 85 metara nadmorske visine i vise je od svih blizih i daljih naseljenih mesta. Tu, kod Botosa , do samog brega ispod sela , nekad davno je bio kraj velike, puste i ne naseljene mocvare koja se protezala sve do podnozja Karpata, do Vrsca, u dosta sirokom pojasu severno i juzno od ovog pravca .
Veliki Botoski atar, a samim tim i selo Botos, granici se sa svojim najblizim susedima sa kojima su Botosani oduvek imali dobrosusedske odnose : na jugu sa Tomasevcem i Orlovatom, na istoki sa Neuzinom , na severu sa Banatskim Despotovcem a na zapadu sa Lukicevom. Inace selo se nalazi na geofrafskim kordinatama : Latitude 45° 18´ north - Longitude 20° 38´ east .


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.