peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


photo - Newest pictures
brzina-svetlosti.peperonity.net

Патриjарx Павле

Његова светост Патријарх српски Г.Г. Павле
рођен: 11. септембар 1914.
Кућанци (Аустроугарска)
преминуо: 15. новембар 2009.
Београд (Република Србија)

Патријарх српски Павле (Кућанци, 11. септембар 1914 - Београд, 15. новембар 2009) је био поглавар Српске православне цркве од 1990. до 2009. године. Његово пуно име и титула су гласили "Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки, патријарх српски Г.Г. Павле".
Биографија
Рођен је 11. септембра 1914. године као Гојко Стојчевић у селу Кућанци, срез Доњи Михољац у Славонији, тада у Аустроугарској, а сада у Хрватској.
Детињство и школовање.
Рано је остао без родитеља. Отац Стеван је отишао да ради у САД, тамо је добио туберкулозу и "вратио се кући да умре" кад је дечаку било три године, иза њега су остала два сина Душан и Гојко. После тога мајка Ана се преудала и родила три ћерке, и при рођењу треће је умрла. Душан и Гојко су остали са бабом Драгом и тетком, најстаријем очевом сестром. Тетка их је одгајила заједно са својом ћерком Агицом која је била девет година старија од Гојка -патријарха Павла. Схвативши да је дете "врло слабачко" тетка га је поштедела сеоских послова и омогућила му да се школује.
Четвороразредну основну школу завршио је у Кућанцима. Лето 1925. провео је у манастиру Ораховица припремајући се за одлазак на наставак школовања у Тузлу. У Тузли је завршио нижу гимназију у периоду 1925-1929године. За то време је становао код стрица у десеточланој сиромашној породици. У школи је био склон "предметима где не мора да меморише, као што су математика и физика", седео је у клупи са једним муслиманом и једним Хрватом. Веронауку му је предавао професор Димитрије Јанков који је једно време био и ректор богословије. Иако је из веронауке имао двојку, утицај родбине је превагнуо и његов избор за наставак школовања био је богословија.
После завршене ниже ...
Next part ►


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.