peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Multimedia gallery


catedrala - Building
crestinismul.peperonity.net

BISERICI REPREZENTATIVE BUCURESTI


* + * + * + * + * + * + *


„Biserica Sfanta Vineri a fost o oaza de frumusete!”

DRAMA. Unul dintre simbolurile Bucurestilor a disparut sub buldozerele comunistilor

În istoria modernă a Capitalei nu a existat, pe timp de pace, o perioadă mai neagră decât cea a sistematizării din anii ’80. Rând pe rând, au fost puse la pământ clădiri istorice de o inestimabilă valoare arhitectonică. Una dintre cele mai deplânse „victime“ ale transformărilor impuse de dictatura comunistă a fost Biserica Sfânta Vineri-Herasca. Lăcaşul de cult a fost demolat la numai doi ani de la încheierea lucrărilor de reparaţie de după cutremurul din 1977.

Istoria Bisericii Sfânta Vineri începe încă din secolele XIII-XIV, când se pare că a fost ctitorită ca un schit. La începutul secolului al XV-lea, domnitorul Mircea cel Bătrân a adus pentru scurt timp moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfintei Filofteia de la Argeş. Între anii 1641-1645, în timpul domniei lui Matei Basarab, Nicolae Vet Aga a ridicat pe vechea temelie un nou locaş, de unde şi denumirea de „Aganita”, aşa cum a fost cunoscută până după jumătatea secolului al XVIII-lea. „Ctitoria lui Matei Basarab a avut o istorie deosebită. Această biserică a fost sprijinită de neamul Herăştilor. A fost, de altfel, şi numită Sfânta Vineri-Herasca la 1871, după ce generalul Constantin Năsturel-Herăscu a refăcut-o în forma în care a fost demolată”, a explicat, pentru „ring”, ultimul paroh al Bisericii Sfânta Vineri, preotul Gheorghe Bogdan.

Biserica, distrusă de „o minte bolnavă”
Cutremurele din 1940 şi din 1977 au provocat distrugeri importante, astfel încât s-a pus problema reparării în totalitate a bisericii. La aproape un an de la dezastrul din 4 martie 1977, părintele Gheorghe Bogdan este însărcinat de Patriarhul Iustin cu misiunea de a o recondiţiona. „Eu fusesem preoţit imediat după cutremurul din 1977, cu decizia patriarhului de a mă apuca să reconstruiesc Sfânta Vineri. Am reconstruit-o din banii mitropoliei şi cu ajutorul...


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.