peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


danutz105.peperonity.net

< VISEU DE SUS- date generale >

Andreica Ioan-Daniel
Geografia Turismului
An 2, grupa 1, seria 1
UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI

Potenþialul turistic si structurile turistice din zona Viºeu de Sus

Date geografice :

Viºeu de Sus este aºezat în partea de est a judeþului Maramureº, la altitudinea de 427 m de faþã de nivelul Mãrii Neagre ºi 520 m faþã de nivelul Mãrii Mediterane având latitudinea nordica de 47 grade ºi 45 minute ºi longitudinea esticã de 27 grade ºi 25 de minute, între râurile Viºeu ºi Vaser , de o parte ºi alta a acestora ºi a afluienþilor care pãtrund adânc între coastele dealurile ºi munþilor, la 30 km de Pietrosul Rodnei.

harta cu regiunea Viseului
Oraºul este în zona de trecere de la munþii de origine vulcanicã ºi sendimente cutate ai Þibleºului la cei de încreþire ai Maramureºului ºi Rodnei, formaþi din ºisturi cristaline.

Potenþialul natural ºi antropic al Viºeului:

Izvoarele de ape minarele existente chiar în oraº evidenþeazã o fostã activitate vulcanicã, iar zãcãminte bogate în polimetale de pe valea Vaserului sunt mãrturie a unor vechi erupþii vulcanice.
Culoarele Viºeului este principala axã de circulaþie maramureºenã, fiind mãrginitã la est de trapta unor munþi de micã înãlþime, care formeazã bordura marilor înãlþimi ale Munþilor Maramureºului.
La est, culoarul este dominat de culmea Viºeului iar în apropierea de vãrsarea Viºeului în Tisa, valea se îngusteazã în defleu.
Un obiectiv natural de mare valoare îl reprezintã Valea Vaserlui, care izvorãºte di Muntele Ignãtescu. Aceasta are un mare potenþial oferind componentele esenþiale ale ambianþei umane esenþiale ale ambianþei umane: peisaj, pãmânt,aer,apã dar mai ales omenie.
Zona oferã produse alimentare naturale turºtilor, pregãtite dupã obiceiurile tradiþionale ale locului ( coleºa cu brânzã, jumãri din slaninã ºi cârnaþi afumaþi; balmoº; mãmãligã cu smântînã ºi urdã dulce), dar ºi dupã preferinþele acestora.
Oraºul are o poziþie geograficã situatã la limita unor zone de interes turistic ºi intersecþia unor trasee ºi circuite turistice. Pe Valea Vaserului existã turism încã de la începutul secolului XX. Importantã pentru Valea Vaserului este mocãniþa, trenul cu aburi, care duce pâna la staþia Cozia.
Linia ferata pe ecartament ingust (760 mm) a fost construita intre anii 1930—1933
Lungimea caii ferate este de 56 kilometri
Locomotivele, model “RESITA”, sunt fabricate in anii ‘50
Cea mai inalta altitudine a liniei ferate este in zona Comanu 1.100 m, plecarea din Viseu fiind la altitudinea de 600 m.
Greutatea locomotivei este de 24,8 tone cu combustibil, iar goala de 20 tone
Trenul inca circula in scopuri industriale, pentru exploatarea lemnului, unul doar pentru turisti va fi din vara lui 2004.
Vagoanele pentru turisti pot fi:
• Vagoane terasa
• Vagoane clasa
Exista si vagoane pentru materiale, platforme si lemn. Þinut impadurit, strabatut de o cale ferata forestiera de ecartament ingust (760 mm), ce ofera pasionatilor de excursii feroviare, si nu numai, peisaje deosebite pe un parcurs de aproximativ 60 km. De-a lungul liniei veti descoperi cele mai pitoresti forme ale naturii: maluri abrupte ce pornesc chiar de langa linie, paduri seculare enigmatice si reci, stanci masive strabatute de tuneluri, cum nu ati mai intalnit in alte zone. Aici “batrana mocanita”' duce cu greu vagoanele in inima padurii patinand si aruncand scantei. Sunt necesare doua opriri pentru alimentarea cu apa si chiar “tenderul” improvizat - vagonetul cu busteni pentru foc - trebuie completat.
La prima calatorie, drumul va va parea destul de lung, dar opririle pentru fotografii va vor face sa pierdeti notiunea timpului real.

mocãniþã pe Valea Vaserului
În anul 1909 pe Valea Vaserului la Fãina se ridicã o capelã ºi tot acum sunt terminate douã cabane la Staþiunea ªuligu.
Pe valea Vaserului se poate practica vânãtoarea. Se poate vâna în funcþie de sezonul de vânãtoare: 1 septembrie ºi 15 decembrie sezonul de cerbi, pentru mistreþi între 1 august ºi 15 februarie,pentru urs trebuie aprobare speciale, iar pentru cocoºul de munte 1 aprilie- 15 mai, pentru alte animale.Valea Vinului ca locuri de agrement ºi apele minerale de aici
Izvor de apã minerala ( “ borcut” denumirea localã)

Potenþialul turistic antropic al zonei Viseu de Sus

Este reprezentat de bisericiile de lemn ºi de arhitectura goticã a bisericiilor construite dupã 1835.
Biserici ºi mãnãstiri precum: Biserica Greco-Catolicã azi ortodoxã construitã între anii 1832-1844, ctitoria preoþilor Vasile Roºca ºi Simeon Pop. Biserica ortodoxã din 1832
Biserica romano-catolicã construitã între anii 1912-1918 cu hramul “Ioachim ºi Ana” , ctitor preot Schiller Carol, architect Italian Maretti Augustino.
Biserica romano-catolicã
Mãnãstirea de pe Valea Scradei.Pe hotarul ei a fost o mãnãstire , biserica veche a fost adusã în anul 1762 în sat ( pe atunci). În fiecare an, pe data de 8 septembrie se obijnuieºte sã se meargã în pelerinaj .
Mãnãstire de pe Valea Scradei
Mai exista o construcþie de bisericã din lemn în curtea spitalului orãºãnesc.
Mai este de menþionat Biserica ortodoxã construitã între anii 1933-1937,ctitor preot Sebastian Sârcu. Biserica ortodoxã din centrul oraºului.
Un obiectiv însemnat îl reprezintã ºi cimitirul evreiesc . ªi sã nu uitãm de cartierul de etnici germani Þâpþârai ( Zipserai

Accesul în zona Viºeu se Sus:

Dacã pleci din vestul Europei existã posibilitatea de-a veni cu avionul pânã la Bucureºti sau chiar pânã la Cluj. Apoi pânã la Baia-Mare. Sau prin pasul ªetref pânã la Viºeu de Sus.
Cu maºina se poate pe urmãtoarele drumuri:
DN 18 care face legãtura între Baia-Mare ºi Iacobeni (deci cu a Maramureºului cu judeþul Suceava).
DN 17 C care face legãtura între Nãsãund-Sãcel-Moisei. Din Moisei,din zona de intersecþie, spre stânga spre Viºeu de Sus.
De vei veni cu maºina dinspre Baia-Mare sau Satu-Mare va trebui mai întâi sã ajungi pâna la Sighetu-Marmaþiei pe DN 18.
Acces la marile pieþi: legãturã cu Moldova (pasul Prislop); cu Transilvania prin pasul ªetref; cu Baia-Mare prin Sighet.
Distanþele dintre Viºeu de Sus ºi celelalte oraºe:
Distanþa între Viºeu de Sus ºi Sighetu-Marmaþiei: 60 km
Între Viºeu ºi Municipul Baia-Mare: 120 km
Între Viºeu ºi Borºa: 36 km
Între Viºeu ºi Satu-Mare: 189 km
Între Viºeu ºi Cluj-Napoca: 170 km
Între Viºeu ºi Vatra-Dornei: 94 km
Între Viºeu ºi Gura-Humorului: 142 km
Între Viºeu ºi Suceava: 166 km
Mai existã drumuri judeþene care leagã mici localitãþi sau sate.

Ferovial se poate doar prin gara CFR de la Viºeu de Jos, de aici spre direcþia Sighetu-Marmaþiei. Din Salva spre marile oraºe precum: Cluj, Tg-Mureº, Bucureºti, Timiºoara, Iaºi.

Aeroporturile cele mai apropiate sunt la Baia-Mare ºi Cluj-Napoca.

La Borºa , în Munþii Rodnei, existã o pârtie de schi care începe de la 1560 m altitudine, are lungime de 1920 metri, diferenþe de Nivel: 500 de metri ºi Grad de dificultate mediu. Se poate urca cu un telescaun cu capacitate de transport de 400 de personae per orã, în prelungirea telescaunului este un teleschi care urcã pânã la altitudini de 1560 metri.Existã centre de închiriere de echipament sportive.

Spaþiul construit:

Au mai rãmas clãdiri construite la sfârºitul secolului al XIX-lea adevãrate monumente arhitectonice precum : Casa marelui proprietar ºi primpretor din plasa Viºeu, Pop ªimon ( azi Primãria oraºului), Vechea clãdire în care a funcþionat peste 30 de ani ca spital, cladirea numitã: Irina.Casa primpretorului Faust Sãlãgeanu
Biserici: Biserica Greco-Catolicã azi ortodoxã ( 1832-1844); Biserica Romano-Catolicã (1912-1918); Biserica ortodoxã din centru (!933-1937); Biserica noua de lemn ortodoxã de la Spitalul Orãºãnesc; Biserica de lemn Greco-Catolicã.
Harta cu strãzile din Viºeu

Dotãri de agreement ºi sport

Existã un stadion de fotbal pe strada Bogdan-Vodã unde se întrunesc echipe de fotbal locale ºi din oraºele sau satele învecinate.
Liceul Bogdan-Vodã din Viºeu de Sus are în curte o salã se sport unde se pot practica diverse sporturi precum: mini-fotbal, handball, tennis, baschet, tennis de masã, gimnasticã.
O salã modernã ºi nou amenajatã existã la Borºa.
Exsitã un teren de sport la Grãdiniþa nr.1 de asemenea în curþiile ºcoliilor generale.
Atletism se poate practica în parcul din oraº.
În curtea spitalului orãºãnesc existã un teren ...


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.