peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


danutz105.peperonity.net

¤Importanta transporturilor in turism¤

Serviciile de transport turistic

Importanta lor - Transportul reprezinta una din componentele de baza ale prestatiei turistice, asigurand deplasarea turistilor de la locul de resedinta la locul de petrecere a vacantei sau pe diferite trasee turistice. Altfel spus, permite intalnirea cererii cu oferta si transformarea potentialului turistic intr-unul efectiv. Timpul total de vacanta este compus din doua elemente majore: timp de transport si timp de sejur.
Organizarea transporturilor trebuie sa tina seama de asocierea atributelor “rapid” si “confortabil”.
Durata deplasarii este un element important in adoptarea deciziei de vacanta, in optiunea pentru o anumita destinatie, mai ales in cadrul turismului international.
Confortul vizeaza conditiile oferite in interiorul mijloacelor de transport, dar si alte elemente legate de organizarea deplasarii, cum ar fi asigurarea transportului de la statia de destinatie la locul de cazare si invers, transferal intre diferite mijloace de transport, efectuarea unor operatii similare (transportul, bagajelor, servicii de ghid).
Un aspect important se refera la ponderea relative ridicata a serviciilor de transport, in cadrul aranjamentelor turistice. Sub acest aspect, este necesar sa se asigure corespondenta intre continutul serviciilor prestate la nivelul tarifelor, precum si o stabilitate a acestora sau in anumite situatii, facilitati/reduceri in perioadele cu slaba activitate turistica. Reducerea costurilor nu trebuie sa se faca prin diminuarea calitatii serviciilor, ci printr-o utilizare rationala a capacitatii de transport si prin corespondenta avansata intre diferite mijloace de transport.
Fiind un domeniu sensibil la modernizari tehnice si stiintifice, exista imbunatatiri: cresterea vitezei, gradului de confort, marimea, etc.

Formele de transport utilizate in turism

● Transportul rutier - Se situeaza pe primul loc in derularea traficului turistic, atat pe plan international sau intern. Se realizeaza cu ajutorul autocarelor, autobuzelor, autoturismelor.
Autocarele si microbuzele se folosesc in forme organizate de turism, pentru transporturile in grup, fiind administrate de firmele organizatoare de turism.
Autoturismele utilizate sunt de regula proprietatea turistilor, dar pot apartine si unor inteprinderi specializate, care le ofera prin sistemul inchirierilor, cu sau fara sofer.
Optiunea majoritara a turistilor pentru transportul rutier este motivate de avantajele pe care le ofera, in mod deosebit, autoturismul : libertatea de miscare, accesabilitatea in locuri in care nu pot patrunde alte mijloace de transport, atractivitatea voiajului, costurile calatoriei.
Datorita acestor calitati autoturismul devine tot mai present in formulele combinate de transport: “Fly & Drive” , “Rail-Route”. Dinamica transportului rutier este direct influentata de gradul de dezvoltare a retelelor de drumuri, in privinta densitatii acesteia si mai ales a calitatii. Se adauga echiparea cu service-uri, indicatoare.
Costul calatoriei este avantajos, cheltuielile de transport ramanand relative constante, indifferent de gradul de ocupare.
Se apreciaza ca in cazul circulatiei turistice, transporturile detin 70 %, mai reduse decat media in Romania; in traficul intern, ponderea este de 70 %. In circulatia turistica internationala din Romania, acest tip de transport a ajuns la 50 %.
● Transportul feroviar - Este una dintre vechile forme de transport turistic.
Principalele avantaje: - regularitatea si siguranta deplasarii, ca urmare a exclusivitatii acestor cai;
costul mai redus, indeosebi comparative cu transporturie aeriene;
viteza relativ mare de deplasare;
comoditatea oferita in interior (vagon de dormit, vagon restaurant).
Cu toate acestea, in in circulatia turistica internationala, detine doar 4-5 % din total. Exista tari in care ponderea este mai mare (ex. Rusia), in Romania, 25 % si in Italia
Se folosesc cursele regulate, precum si cele speciale. In cazul celor regulate, agentia de turism inchiriaza o parte a capacitatii garniturilor sau pe trasee mai lungi se suplimenteaza. Cursele speciale sunt organizate in varfurile de sezon si la sfarsit de saptamana si cu prilejul sarbatorilor legale. Se practica o gama larga de aranjamente, cum ar fi : “Rail Inclusive Tours” (RIT), la care a aderat si Romania.
● Transportul aerian - A cunoscut o puternica dinamica in cadrul transportului turstilor, fiind utilizat pe distante lungi si foarte lungi. In urma inregistrarilor statistice, rezulta ca avionul este folosit in proportie de 50 % pe dinstantele intre 1000 si 4000 de km si aproape in exclusivitate pentru cele care depasesc 4000 de km. Per ansamblu, transporturile aeriene detin 20-25 % din traficul turistic international.
Avantaje: - viteza, confortul, asigurarea alimentelor.
Dezavantaje: - dependenta de conditiile atmosferice.
costul mai ridicat al calatoriei.
Pentru prestatorii de servicii, investitiile necesare sunt mari.
Este necesara asigurarea altor mijloace de transport.
In circulatia tursitica a Romaniei, pe plan intern sunt asigurate curse spre Bucuresti si un numar mare de orase din tara: ex. Kogalniceanu , in sezonul estival.
In traficul turistic international a romanilor, ponedrea este de 5-6 %.
Pentru transportul turistilor se folosesc cursele regulate/ de linie si cele speciale - charter. Primele sunt solicitate de turisti individuali si au avantajul unui orar clar. Chartere-le sunt la cerere, sunt mai rapide si ofera unele facilitate de plata. Sunt mai ales pentru grupuri.
● Transportul naval - Este una din formele putin solicitate, datorita formelor particulare de realizare, datorita vitezei reduse si necesitatea asigurarii si alor mijloace de transport.
Ponderea din traficul turismului international este de 2 %, iar in Romania de 1 %.
Transportul pe apa se realizeaza indeosebi sub forma croazierelor: pe Mediterana, in Caraibe, pe fluvii, etc.. Se transforma dintr-o modalitate de deplasare intr-una de agreement, in cazul turismului.
● Transportul Turistic pe Cablu - Reprezinta mijlocul de deplasare si de agreement, cu rol important in dezvoltarea turismului montan - turismul de iarna, mai ales. Aproape jumatate din numarul instrumentelor acestui tip sunt concentrate in tarile europene alpine (Franta, Elvetia, Austria, Italia, Germania).
Reprezinta 2/3 din cele existente in Europa.
In Romania exista aprox. 70-75 de instalatii de transport pe cablu, concentrate in special in Poiana Brasov, Sinaia, Busteni.


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.