peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


i-love-my-india.peperonity.net

Magyar

Asóka kereke [szerkesztés]
A nemzeti lobogón a felső sáv sáfránysárga színű, az alsó zöld, a középső fehér. Ebben a mezőben egy tengerkék színű küllős kerék látható. A küllős kerék Asóka király jelvénye volt, aki a híres Maurja-dinasztiából származott, és az ő uralkodása alatt (i. e. 272-231) érte el a fénykorát az indiai Maghada Birodalom.

Asóka a legendák szerint kezdetben kegyetlenül uralkodott, mígnem egy csodás esemény megtérítette. A király parancsára Samudra buddhista kereskedőt forró vízzel telt üstbe tették, hogy élve megfőzzék. A kereskedőnek azonban nem ártott a forró víz, sőt az üst alatt a tűz is kialudt, és sehogyan sem tudták újraéleszteni. A király, aki szemtanúja volt az eseménynek, megdöbbent a csodától. A kereskedő ekkor a buddhizmus erejéről kezdett el beszélni Asókának, aki nemcsak hogy elfogadta az új vallás tanait, hanem egész birodalmában kötelezővé tette. A király 84 ezer darabra apríttatta Buddha ereklyéit, szétküldte azokat országába, és elrendelte, hogy a szent ereklyék fölé kupolás épületeket (sztúpákat) építsenek. Asóka bölcs és erős uralkodónak bizonyult.

A hinduk és a hinduizmus [szerkesztés]
Az Indus völgyébe benyomuló [árják ősi vallása különböző istenek tiszteletéből és változatos áldozati szertartásokból állt. Ezek szabályait, imádságait és énekeit az árja papok, a bráhmanok i. e. 1000 körül szent könyvekbe, a Védákba foglalták. E korai tanok szerint a világ örökkévaló és változatlan. A későbbi szent könyvekben a sok isten helyett mindinkább egy főisten, Brahma került előtérbe. Nagy hatalmát négy feje és négy karja fejezi ki: mindegyik kezében a vallás egy-egy jelvényét tartja. A templomi festményeken gyakran látható felesége Szaraszvatí, a bölcsesség istennője is. A Brahmára vonatkozó mítoszok kialakulásával háttérbe szorult a többi isten, és kialakult a brahmanizmus. A nép azonban nem feledkezett meg régi isteneiről, melyek közül kettőnek, Visnunak és Sivának nagy tisztelete volt. A főpapok megpróbáltak valami egységet létrehozni a nép által tisztelt istenek, és a saját elképzelésük szerinti főisten, Bráhma között, így megszületett az egy fejjel, de három arccal ábrázolt Trimúrti, de ez nem nagyon terjedt el.

Az i. e. 4. században fellobbant a buddhizmus lángja. Buddha tanai, a tisztaság, a türelem, és a könyörületesség hamar elterjedt az országban. Kialakult a jóga, mely szerint az ember testi és szellemi összpontosítással, elmélyedéssel eljuthat a teljes megvilágosultság állapotába.

A brahmanizmus és a buddhizmus ötvözésével alakult ki a 6. századtól a hinduizmus vagy hindu vallás. A hinduizmus azonban nem egyszerűen vallás, hanem életforma, szemlélet, erkölcsi világkép is. Tanítása szerint az ember lelke nem hal meg, hanem alacsonyabb vagy magasabb létformában születik újjá. Az ember végcélja, hogy lelke ebből a körforgásból egyre magasabbra kerülve feloldódjon a világmindenségben. Az ide vezető útnak az imádkozást és a jó cselekedeteket tekintik. A hinduizmus tanítása belenyugvásba, a rend elfogadására nevelte a népet. Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a társadalom keretei megmerevedtek, és ez csaknem napjainkig fennmaradt.This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.