peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


joris.peperonity.net

Ook de soep-nazi bestaat echt

Het personage Cosmo Kramer, de chaoot uit Seinfeld, is gebaseerd op de maffe, werkloze Kenny Kramer, die nu een slaatje uit de serie probeert te slaan.

`Het is art imitating art imitating life´, aldus Kenny Kramer, de inspiratiebron voor televisiepersonage Cosmo Kramer uit de sitcom Seinfeld. Hij heeft het over zijn `Kramer´s Reality Tour´, een drie uur durende bustocht langs New-Yorkse locaties die prominent in de televisieserie Seinfeld figureren.

Met zijn schouderlange golvende grijzende haar, fikse snor en een honkbalpetje achterstevoren op het hoofd, lijkt Kenny Kramer meer op een oudere jongere die uit een sketch van Van Kooten en De Bie is weggelopen dan op Cosmo Kramer, de bizarre clown met het Einstein-kapsel uit Seinfeld. En nee, hij zwaait ook niet al struikelend de deur open, zoals zijn televisie alter ego altijd doet. Maar afgezien daarvan lijkt Kramer wel degelijk op Kramer. Hij doet de deur van zijn appartement nooit op slot en zegt zijn dagen te slijten op de golfbaan en in de jacuzzi. En in wat slechts als een typisch Kramer-plan kan worden omschreven, wil hij nu ook tot burgemeester van New York worden verkozen. Gevraagd naar de belangrijkste punten uit zijn verkiezingscampagne antwoordt hij: ,,You know, free dope for everybody.´´

Vijf jaar lang leidt hij nu al twee keer per week toeristen rond in het New York van Seinfeld. En elke week zit zijn bus stampvol. De serie mag dan al weer twee jaar geleden zijn gestopt, maar dankzij de herhalingen is het programma in talloze landen nog altijd razend populair. En daarmee ook zijn bustoer.

Voor de 56-jarige Kramer is deze carrière als reisgids zijn eerste vaste baan. Net als de televisie-Kramer is de echte Kramer een man van twaalf ambachten, dertien ongelukken. Hij was onder veel meer een (mislukte) stand-up comedian, tijdschriftenverkoper, drummer en de bedenker van `elektronische discojuwelen´; lichtgevende oorbellen die populair waren in de jaren zeventig. Hij werkte zelfs een jaartje in Amsterdam als manager van een reggaeband.

Kenny Kramer woonde in de jaren tachtig in een New-Yorks appartementencomplex tegenover de beginnende comedy-schrijver Larry David. De twee liepen voortdurend de deur bij elkaar plat. Klinkt bekend? Inderdaad, toen standup comedian Jerry Seinfeld aan Larry David vroeg hem te helpen met het bedenken van een televisiekomedie kwam David al snel op de proppen met het idee een sitcom te baseren op zijn eigen dagelijkse leven. Zijn maffe, werkloze buurman Kenny Kramer werd Cosmo Kramer en Larry David zelf werd George Costanza, de neurotische, kalende, met zichzelf geobsedeerde mislukkeling. ,,Trouwens´´, laat Kramer en passant vallen. ,,Larry kwam altijd bij míj op bezoek, en at mijn eten op.´´ Niet zoals het andersom in de serie gesuggereerd wordt.
This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.