peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


kekekeke.peperonity.net

Najpoznatija Plawusa-THE BARBIE DOLL

THE BARBIE DOLL DEBUT..........

And the rest is History.

Prica pocinje 1930-te godine.
Dewojka srece Momka.Dewojka se zaljubljuje u Momka.Dewojka maturira.Dewojka zeli da ide na koledz.Roditelji nisu odusewljeni tom idejom.Oni zele da je udaju.Dewojka odlazi na koledz ali se takodje,udaje za Momka.Ta dewojka i taj Momak su Ruth i Elliot Handler.Njihowa deca su Barbie i Ken.
Ruth i Elliot su sredinom 1940. posedowali kompaniju koja se bawila izradom drwenih ramowa za fotografije.Elliot i njegow partner Harold Mattson su izradjiwali uzorke a Ruth je bila zaduzena za marketing. Elliot je drwene otpadke, od izrade ramowa, koristio za izradu namestaja za lutke. To je bio pocetak njihowog bawljenja proizwodnjom lutaka.
1945. Ruth i Elliot se udruzuju sa Harold Mattson i osniwaju kompaniju koja ce postati poznata po najcuwenijoj i najuspesnijoj lutki koja je ikada stworena.
Kompanija je dobila ime MATTEL. (MATT od prezimena Mattson i EL od imena Elliot). MATTEL je wrlo brzo postala gigantska kompanija.
Sredinom 1950. ,dok je bila u Swajcarskoj,Ruth je kupila nemacku lutku Lilli. Lilli je bila "fashion doll",prwi put proizwedena 1955. Prwobitno je izradjena prema poznatom nemackom crtanom liku iz nemackog casopisa "Bild". Lilli je bila izradjena od twrde plastike sa izliwenim cipelicama i mindjusama.Bila je dostupna u dwe welicine; 11,5 inci i 7 inci. Kosa joj je bila duga i wezana u konjski rep.Postojao je weliki izbor garderobe za owu lutku. Lilli je lutka koja je inspirisala Ruth da dizajnira Barbie. Uz pomoc tehnicara i inzinjera u Mattel rodjena je BARBIE (Barbika). Nakon toga,Ruth je zaposlila Charlotte Johnson,modnog dizajnera,da kreira garderobu za Barbie.
1958. Barbika je patentirana.Bila je to "fashion doll" ni nalik nekoj drugoj lutki u to wreme. Imala je duge,lepo oblikowane noge i samo 11,5 inci je bila wisoka. Papirne "fashion doll" koje su postojale u to wreme ustupice mesto trodimenzionalnoj lepotici sa garderobom neprewazidjenog kwaliteta. Ruth i Elliot swoju fashion doll naziwaju po cerki. Barbika uskoro dobija Momka Kena,nazwanog po njihowom sinu.
Tokom godina, Barbie je doziwela mnogo promena i uspela je da odrzi korak sa wladajucim trendowima po pitanju sminke,frizure i oblacenja. Ona je odraz istorije mode pocew od njene pojawe pa do danasnjeg dana.
Garderobu za Barbiku su kreirali i poznati swetski dizajneri:
Yves Saint Laurent, Christian Dior, Valentino, Perry Ellis, Oscar de la Renta i Bob Mackie.
Tokom godina Barbika je bila nastawnica,astronaut,weterinar,wojnik,pewacica,stjuardesa i model. Takodje prati i razwoj najnowije tehnologije. Swoj prwi komjute je dobila 1985.

1959. Barbie
1961. Ken -Barbie´s boyfriend
1964. Skipper-Barbie´ sister
1992. Stacie i Todd- Barbie´s twin sister and brother
1995. Kelly -Barbie´s new baby sister

Zanimljiwost iz moje memorije:

Sredinom 1980 ih, na wrhuncu swoje popularnosti, kreirana je Barbika LEPA BRENA. Bila je obucena u garderobu koju je Lepa Brena nosila u spotu za pesmu ´Hajde da se wolimo´. Kasnije, pewacica je swoju lutku promowisala i u spotu za pesmu ´Boli me uwo za swe´.

http://kekekeke.peperonity.net


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.