peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


kigyok1.peperonity.net

Magyarországi kígyók

netkapu

A világon élõ 3000 kígyófajból csupán 7 faj található meg nálunk. Ezek két családba, a valódi siklófélék (Colubridae) és a viperafélék (Viperidae) családjába sorolható. Méregfoguk csak a viperaféléknek van, a felsõ állcsontjukon elöl kétoldalt egy-egy nagyobb, és mögöttük a fejlõdési sornak több pótméregfog sorakozik. Ha az állat zsákmányol, vagy éppen védekezik, méregfogait külön-külön is felmeresztheti az izmok révén. A viperák mérge a legveszélyesebb, ám a magyarországi viperák marása ritkán halálos, azért, mert a sebbe viszonylag kevés méreg kerül. Az összes, hazánkban élõ kígyó védett állat.
A legerõsebb és legelterjedtebb a haragos sikló (Cluber jugularis caspius), amelyek hossza elérheti akár a másfél métert is. Hátoldala a világosbarna különbözõ árnyalataiban pompázik. A pikkelyeit világossárga csík díszíti. Méregfoga nincs, de harapása igen fájdalmas lehet. A kisebb rágcsálókkal táplálkozik, de nem ´szalad´ el egy-egy madárfészek vagy zöld gyík elõl sem.
Az erdei sikló (Elaphe longissima) nem sokkal kisebb ´haragos´ rokonánál, bár ismertebb, hiszen a gyógyszertárak felett ennek a siklónak a stilizált mása tekeredik a kehely köré. Roppant falánk állat, egyszerre akár 6 pockot, egeret is elfogyaszt.
A rézsikló (Coronella austriaca) az elõbbieknél rövidebb, tömzsibb, alakja kissé a viperáéra emlékeztet. Hossza alig 50-70 cm, a hím barnás, a nõstény szürkésdrapp. Kedvencei a gyíkok, de kisebb kígyókat is felfal. Harapása nem veszélyes.
Leggyakoribb hüllõnk a vízisikló (Natrix natrix). Hossza a fél métertõl az 1,2 méterig terjed-het. Háta kékesszürke, olykor fekete pontsorokkal. Vízben, vízparton gyakran találkozhatunk vele, néha még az emberi településeken is. ha el is fogjuk, ritkán harap, viszont bûzös ürülékkel árasztja el fogvaejtõjét. Békákkal, halakkal, gõtékkel táplálkozik. Elõbbi társaitól eltérõen zsákmányát élve nyeli le.
A kockás sikló (Natrix tessellata) alig egyméteresre nõ meg, barnás, szürkés színû hátán négyszögletes vagy ovális fekete foltok láthatók. A leggyakrabban a Balatonnál, a Velencei tónál, vagy a tatai Öreg-tavon láthatjuk.
A keresztes vipera (Vipera berus) zömök testû, változó színû mérgeskígyó. A nõstény általában barnás, a karcsúbb hímek ezüstfehérek vagy hamvasszürkék. Jellegzetességük a tartójukon lévõ X vagy Y alakú rajzolat és a hátukon végigfutó barna vagy fekete cikcakkos vonal. A vipera szájában elöl két darab, 4-5 mm hosszú méregfog található. Mérge a kisebb emlõsál-latokra nézve halálos, ritkán az emberre is. Elevenszülõ. Elsõsorban rágcsálókkal táplálkozik, de étrendjén szerepelnek a békák, gyíkok, kisebb madarak is. A leggyakoribb elõfordulási helye a Zempléni hegység, a Tiszahát, Somogy és Zala, valamint a Hanság.
Parlagi vipera (Vipera ursinii). Keresztes rokonánál valamivel kisebb, hossza általában 40-50 cm, színe barnásszürke. A hátán cikcakkos barna szalag fut végig a fejétõl a farkáig. A fején rajzolat díszlik. Méregfoga kisebb, és az ember közeledtére elmenekül.


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.