peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


knin.peperonity.net

ISTORIJA KNINA

Na prelazu iz unutrasnjosti prema moru, na izvaredno znacajnom geografskom polozaju smijestio se Knin. Knin se razvio u znacajan privredni centar a u proslosti je bio jako vojno uporiste na tromedji izmedju Dalamacije, Like i Bosne.
Najstariji ostaci materijalne kulture koji su pronadjeni na sirem podrucju Knina poticu jos iz paleolita (starije kameno doba). Nedaleko od Knima podignut je za vrijeme Rimljana BURNUM najveci rimski vojni logor na prostoru bivse Jugoslavije.
U vrijeme seobe naroda i naseljavanja Juznih Slovena tu ulogu preuzima Knin i zadrzava je do danasnjeg dana. U okolini Knina pronadjeno je srpsko groblje koje arheoloski datira josi iz VII i VIII vjeka.
Knin u pisanim spisima prvi put spominje vizantijski car pisac Konstantin Porfirogenet kao Tenen, sredinom X vijeka i navodi ga kao srediste kninske oblasti.
Period hrvatske nadmoci bio je kratkog vijeka jer vec 1102. godine Hrvatska gubi svoju samostalnost koju vise nikada u istoriji nece imati. Srbi starosjedeoci, tada su bili ojacani svojim sunarodnicima koji su u narodnom periodu permanentno naseljavali ovu oblast.
O tome rijecito svijedoce spomenici kulture- srpski manastiri Krka, Krupa i Dragovic iz XIV vijeka. Novi turski osvajac drzi Knin preko 150 godina (1522-1688) i pretvara ga u srediste Licke oblasti.
Krajisnici Srbi oslobadjaju grad koji ponovo dolazi pod mletacku vlast (1688-1797) i smatraju ga "kljucem Dalmacije" i utvrdjuju novim bedemima. Knin je docekao i pad mletacke vladavine (1797), prvu austrijsku upravu (1797-1805), Napoleonove ratove (1805-1813) te drugu austrijsku okupaciju (1813-1918).
U Drugom svijetskom ratu Knin je bio okupiran od Italijanske i Njemacke vojske, a za njegovo oslobadjane vodjene su duge i iscrpljujuce borbe.
.......................................


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.