peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


knin.peperonity.net

MANASTIR KRKA

Mijesto gdje je apostol Pavle propovijedao Dalmatincima

Manastir Krka je osnovan u XIV vijeku, s crkvom posvijecenoj Svetom Arhandjelu Mihailu. Prvi put se spominje 1345. godine.
Po narodnom predanju manastir je osnoval Jelena, udovica kneza Mladena, gospodara Skradina i sestra cara Dusana. Ispod same crkve nalaze se starorimske katakombe, a predanje govori da je sv. apostol Pavle boravio u njima i propovijedao hriscanstvo.
Crkva je gradjena u nekoliko faza, a najstariji dio je predvorje. Za vrijeme Tursko-Venecijanski ratova u XVI vijeku manastir je bio spaljen i opustosen.
Po zavrsetku ratova manastir se obnavlja, a osamdesetih godina XVIII vijeka sagradjen ke oltar koji je do danas sacuvan u svom izvornom obliku.
Ikonostas je sastavljen od nejednakih dijelova. Ikone su rad nepoznatog italijanskog slikara iz XVIII vijeka. U gornjem dijelu manastirga su ikone donesene iz Rusije.
U manastiru je vec 1615. godine mitropolit Teodor osnovao bogosloviju. Osim glavne crkve manastir ima i kapelu Svetog Save koju je sagradio episkop Stefan koji je i sahranjen u njoj.
U posljednje vrijeme crkva je imala oblik vizantijske gradjavine sa kupolom, a zvonik je sagradjen u romanskom stilu.
U manastirskoj riznici cuvaju se vrijedne ikone i umijetnicki predmeti iz XVII i XVIII vijeka, a u jednoj od dvije biblioteke Paterik (1346) cuvaju se knjige iz XVI i XVII vijeka.
Sve do 1996. godind u manastirtje bila i bogoslovija ,,Sveta tri jerarha" koja je ponovo zapocela sa radom 2001. godine. +++++++++++++


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.