peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Multimedia gallery


komita.peperonity.net

CRNOGORSKI KOMITSKI POKRET

Ovdje mozete naci puno informacija o CRNOGORSKOM KOMITSKOM POKRETU,ciji je prvi Komandant bio cuveni heroj,general Crnogorske Kraljevske Vojske,g. Krsto Zrnov Popovic (na slici)
5.Avgusta 1914,poslije krvavih Balkanskih ratova i ogromnih zrtava,Kraljevina Crna Gora i Nj.Kr. Velicanstvo kralj Nikola I Petrovic Njegos objavljuje rat Njemackom i Austrougarskom carstvu zbog njihovog napada na kraljevinu Srbiju,cime otpocinje I svjetski rat.Telegramom,koji se i danas cuva u Austrijskom Drzavnom Arhivu,a cija se kopija i danas nalazi na Cetinju,koji se svrstava u Antologiju svjetske diplomatije,kralj Nikola I,obrazlaze da se Crna Gora svjesno zrtvuje objavljujuci rat dvijema tadasnjim najjacim svjetskim silama,jer ne moze mirno gledati dok susjedna i bratska Srbija krvari.U svjetskim analima,ovo je nezapamcen primjer samopozrtvovanja i hrabrosti jedne drzave i njenog naroda u korist druge drzave.
Tada je Srbija,odnosno njen regent Aleksandar II Karadjordjevic (koji je 1909 god. uklonio sa vlasti svog oca kralja Petra I,zbog ´starosti´),a inace unuk kralja Nikole,primio sa najvecom zahvalnoscu takvu zrtvu Crne Gore,a to je pokazao krajem 1918.god. Naime,u Crnu Goru tada ulaze bratske srpske trupe pod zvanicnim nazivom JADRANSKE OKUPACIONE TRUPE.Ove trupe,po naredjenju srpskog premijera Nikole Pasica,i samog Aleksandra,imale su zadatak da ne dozvole povratak dinastiji Petrovic iz Francuske,i da izvrse ANEKSIJU medjunarodno priznate i suverene kraljevine Crne Gore!Eto,kakva zahvalnost Crnoj Gori za njenu zrtvu i stajanje u odbranu Srbije!
Nikola Pasic,organizuje u Crnoj Gori marionetsku Narodnu Skupstinu u Podgorici,cije su poslanike sami odredjivali,po podobnosti!Takva nelegalna skupstina je glasala za Aneksiju i Prisajedinjenje (a ne Ujedinjenje!) Srbiji.Svi poslanici koji su glasali ´za´,bijelim kartonima,dobili su naziv ´bjelashi´,a oni malobrojni koji su bili za ocuvanje svoje drzave,glasali su ´protiv´,zelenim kartonima,pa su dobili naziv ´zelenashi´.Otkud oni u...


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.