peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


komita.peperonity.net

STRADANJE KOMITA

Pogibija KRSTA ZRNOVA POPOVICA

Ej, krst i gusle, najvise svetinje na ko je se Crnogorski rod zaklinje. Od velike Kosovske propasti, simbol ste mu slobode i casti.
Slusajuci gusle i guslara, zelja mi se probudila stara, da ispricam sto se smjelo nije, po naredbi Tita i partije istinu su krili od naroda, krvopije, Crvena gospoda.
No sad ocu i imam zelju cvrstu, o KOMITI Popovicu Krstu.
Sto najbolje znadem i umijem, sve da kazem nista da ne skrijem, o velikom Crnogorskom sinu, sto junacki zivje i poginu... Ma mu ime umirat nece dok god gore pod Ostrog svijece, dokle gusala i guslara ima, Krsto Zrnov zivjet ce sa njima, jer ne moze takvoga junaka da ubije plotun iz pusaka.

Od kada je oci otvorio, na velika djela se ucio i slusao price sa bojista u svom domu kraj svoga ognjista, jer potice iz kuce plemica, sinovac je Djoka Popovica sto darova na Vucijem Dolu Crnogorskog vladara Nikolu, velikoga Petrovica Knjaza, rusom glavom Selima Kavaza.

Mladom Orlu kad porastu krila, pud neba ga vuce neka sila, pod oblakom On da gordo leti i kliktanjem zvijerkama da prijeti. Ka i orao kad perje dobije, Krsto dugo mirovao nije, rano poce oruzje da pase i s cetama granicom da jase. Svuda bjese uz Knjaza Nikolu, a Gospodar dade svom sokolu oficirske cinove i zvanja zbog njegovog junackog drzanja i zasluga svuda na megdanu u obije vojne na Balkanu.
A u tome teskome vremenu, kad Evropa bjese u plamenu, Armada je Osovinska sila cio Balkan bila poklopila.
Srpska vojska nemocna i gladna, 100 bijase prezivjela jada, pa Jadranskom odstupase moru i za pomoc moli Crnu Goru, a Vukotic Crnogorce klete da armiju Austrijsku sretne.
Na Mojkovcu krvavome gradu, Njemacku su presreli armadu, drzali je tri noci i dana dok su Srbi prosli pud Jadrana.
Tu je bio Krsto Popovicu, desna ruka Janku Vukoticiu, ali ko je tada moga znati da ce ovat vitez docekati, da ga love ko divlje zvijere, Srpskog Kralja vojska i potjere. Jer kad najzad svanu dan slobode za sve juzne Slovenske narode i kad Crnu Goru i Srbiju, sjedinise u Jugoslaviju.
Mislio je Krsto Zrnov tada da njom treba Petrovic da vlada, no drzavi novoj posta vodja, Petar I unuk Karadjordja. A oficir Crnogorskog Knjaza, zbog junacke casti i obraza, kraj Nikole nemocna i stara, nesce Petra priznat za vladara nit njegovog Aleksandra sina... No je ova ljudska velicina, okupio cetu odmetnika, Crnogorskih prekaljenih ratnika... Pet godina komitova s njima, kudurama i tvrdim klancima, sve dok najzad Regent Aleksandar vojskovodja i veliki Vladar zbog zasluga s Mojkovca i prije, Popovicu milost dao nije.
Postova je odanost vojnika, Kralj, praunuk Vozda mucenika.
Komita je cetu raspustio i u tvrde Cuce se vratio, no mu nebi sudjeno od Boga kraj ognjista umrijeti svoga.
Kratko traja taj period mira, opet svabo Balkan opupira, a zla sudba zemlji dala nije da se slozno s osvajacem bije, nego braca na bracu kidisu, za nesrecu i sramotu visu.
A gavrani vazda zedni krvi, Krstu vijest donijese prvi... STO JE S TOBOM UMORNI RATNICE, ZAR SE TEBE OVO ZLO NE TICE, KAKVE SU TE OSVOJILE MUKE, JESU LI TI MALAKSALE RUKE, JELI SE SKAMENILA DUSA PA VAPAJE NARODA NE SLUSA? KRVNICI SE SEPURE I SMIJU GLEDAJUCI BRACU DJE SE BIJU, KAKO RUKA TITOVE PARTIJE KRV NEVINU CRNOM GOROM LIJE. PO NAREDBI TITA I PARTIJE KOMUNISTI MUKE SVAKE RADE, ZABRANISE NASU RELIGIJU, MJESTO VJERE UZESE PARTIJU.
AKO OCES BIT KOMUNISTA, PRVO MORAS PLJUNUTI NA HRISTA, NA KRST CASNI, OLTARE I CRKVE, NE POSTIVAT NI ZIVE NI MRTVE.

Popopovic se zlu velikom cudi, sto sve mogu docekati ljudi, neka bude sto je Bog sudio, ko zlo cini njemu ga platio.
KOMUNISTI OBA SU MI SINA, TO JE BOZJA VOLJA I SUDBINA, NAJTEZA JE RODITELJU RANA KADA DIJETE GLEDA PRO NISANA.
STO SAM BIO PONOVO CU BITI, UZ MENE CE OPET BIT KOMITI. SA TOM MOJOM PROVJERENOM VOJSKOM KRSTARIT CU ZEMLJOM CRNOGORSKOM, SPASAVAT CU STO SE DA SPASITI, ONI PALE, A JA CU GASITI.
NECU SLUSAT NICIJE NAREDBE JER CILJ JEDAN IMAM ISPRED SEBE... KRALJ NIKOLA U ZIVOTU NIJE, ALI CU NEKOGA IZ TE FAMILIJE DA DOVEDEM NA TRON CRNE GORE, OBRAZA MI I SJUTRASNJE ZORE.
BOZE JEDAN TI STO SUDIS S NEBA, GRIJESIM LI ILI TAKO TREBA...

Munja sinu i nebo raspara, ka da neko starcu odgovara, ka poruka da je Svevisnjega, VUCE STARI, OKANI SE SVEGA.
Od toga dana, cetiri godine, lomata se Krsto kroz planine, no Bog koji zemljom gospodari, nedade mu zelje da ostvari... Kad rat prodje i Fasizam pade, Crni Djavo u zemlju ostade. Takva bjese volja saveznika i nekakva mracna politika. Komunisti drze vlast i vladu, u ljudima gase svaku nadu, da ce biti istine i pravde, zlo i smutnja medju narod pade.
Ko se buni toga djavo nosi, kazu da im Popovic prkosi, za naredbe njihove i ne haje, sa cetom se svojom ne predaje.
Strah zavlada UDB-a se prepade, u stab OZN-e plan akcije grade. Pripremaju jedinicu jaku, da bi glavu smaknuli junaku, ubiti ga moraju sto prije, to je volja njihove partije, koja veze, drijesi i sijece, dokle Rako Mugosa im rece.
- Ja se kunem partiji i Titu da cu zivog uhvatit KOMITU i stavit mu od gvozdja lisice, neka gleda narod Podgorice, kako vodim bijesnoga vuka naopako svezanijeh ruka.
Zavjet dade momce iz Gorice, pa pozdravi stisnute pesnice.
Jos ne bjese svjestan sto je reka, bi mu srce brze od razuma, no kako je moga smetnut s uma, da je lakse uhvatiti vuka nego ziva svezati hajduka.

Priprema se ceta za akciju, Popovicu pripremase busiju... A u domu kod Mugose Raka, gorko place moli ga majka: - Nemoj sine mojega ti mlijeka, ne izgubi obraz do vijeka, majcinih ti suza i ljubavi, na zadanu rijec zaboravi... Zar da s cetom ides dousnika i da hvatas Krsta odmetnika kojeg narod Crnogorski stiti, jer nijesu njegovi komiti zlo nikakvo nidje napravili, nemoj ici moj jedince mili.
Ali uzalud i kletve i suze, on se dize i oruzje uze, a ceta ga cekase pred kucu u toj Crnoj Gori i svanucu.

Put kazuju prjed njima uhode i sklonistu Krstovom ih vode, a duboko nedje u planini, KOMITA je cetom u pecini...
Svi stajahu smrknutijeh lica ispred vjedja krvavih zenica.
Tisina je ne cuje se nista dok se Krsto kraj Ognjista... Ispred svojih ljudi starac stade, pozdravi ih i voljno im dade...


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.