peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


lektire.peperonity.net

Evgenij Onjegin - A.S.Puskin

Ukratko o piscu:
Aleksandar Sergejeviè Puškin je roðen 1799. Godine u bogatoj obitelji. Svojim djelom Oda slobodi zamjerio se sudu, te je prognan u južnu rusiju, te tamo piše svog Zarobljenika Kavkaza. Pomilovan je 1826. Godine, te se vraæa u Moskvu i St. Petersburg. Umro je u dvoboju 1837. godine. Puškin se smatra osnivaèem moderne ruske književnoisti. Njegova veæa djela su: Evgenij Onjegin, Kapetanova kæi, Oda slobodi, Zarobljenik Kazkaza, Bronèani konjanik, Ruslan i Ludmila…

Ponešto o likovima:
Evgenije Onjegin je tipièni lik suvišnog èovjeka, a tome pripomaže i njegova sveopæa nezainteresiranost, možda èak ljenost.
Lenski je romantièar, poeta, zanesenjak, sušta suprotnost Evgeniju, kada voli voli strasno, i ne suspreže svoje osjeæaje.
Tatjana je seoska djevojka odgojena na romanima Richardsona i Rousseauu, posjeduje neposrednost, nesumljivo steèen u provinciji, meðu pukom, sa dadiljom.


Kratak sadržaj:
Radnja zapoèenje prièati o mladom plemiæu Evgeniju Onjeginu, “suvišnom èovjeku”, koji je dovoljno bogat da se ne angažira ni na kojem planu. Takav život mu ubrzo dosadi. Uto nasljeðuje neko imanje, te mora otiæiu u unutrašnjost zemlje na neko vrijeme. Tamo se upozna sa Lenskim, romantièarom, koji je zaljubljen u Olgu. Olga pak ima sestru Tatjanu, mirnu povuèenu, koja samo èita knjige. Ona se zaljubljuje u Evgenija, te mu piše pismo u kojem izjavkljuje ljubav, no Onjegin ju odbija. Uskoro na proslavi Tatjanina imendana, Onjegin iz prkosa koketira s olgom. Lenskog to uvrijedi, te traži satisfakciju. Onjegin ga ubija u dvoboju, te odlazi na duggo putovanje od više godina. Jednog dana na nekoj zabavi u Petersburgu sreše Tatjanu, te joj piše strastveno pismo. Ona pak kao žena generala, oglušuje se na njegove izjave, te on odlazi na daljnja putovanja.

Vrijeme radnje:
Radnja se odvija oko 19.stoljeæa.

Mjesto radnnje:
Radnja se odvija u Rusiji.

Napomena:

Puškon je na onjeginu radio osam godina. Isprva zamišljen kao oponašanje Byronova komiènog epa Don Juan, an epic satire, pa prema tome kao romantièna knnjiževna vrsta. Tek kasnije djelo zauzima mjesto uz ruske realistièke romane, gdje je èest lik suvišnog èovjeka.


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.