peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


lektire.peperonity.net

Kralj Edip - Sofokle


KRALJ EDIP


KRATKI SADRŽAJ:

I. èin: Razgovor Tebanskog kralja Edipa s sveèenikom. Sveèenik podsjeèuje Edipa da u njegovoj zemlji vlada kuga, da su polja i žene bez ploda. Edip sve to veæ zna kao i njegova žena Jokasta i svakog trena oèekuju da se vrati Kreont koji æe donjeti vijesti iz proroèišta boga Feba. Dolazo Kreont i govori Edipu da iz njegove zemlje æe izaæi nevolja kada naðu ubojicu svog vladara Laja na èijem prestolju sada stoji Edip.
II. èin: Edip èuvši za proroèanstvo nudi u ime boga da se pronaðe krivac za ubojstvo i da ga se istjera iz zemlje. No kako bi bilo teško pronaæi krivca bez nekogtraga pozove Edip proroka Tiresiju. On je znao istinu, ali nije htio reæi. Meðutim, na zahtjev Edipa ipak je otkrio. Ubojica Laja je bio upravo Edip. Edip se razljuti, Tiresiju je branila istina, pa nastavi rekavši proroèanstvo, a ono je bilo da æe Edip postati slijep.
III. èin: Svaða Edipa i Kreonta u kojoj Edip osuðuje Kreonta da je nagovorio proroka Tiresiju da bi se dokopao vlasti. Tada se umješa Jokasta i razljuti kada vidi oko èegase svaðaju. Kreont odlazi, a Jokasta želi doznati što je to uznemirilo njezinog muža. U njihvom daljnem razgovoru postaje sve jasnije, ali je Edip stvarno ubio Laja, ali mu Tiresijevo proroèanstvo nije posve jasno. Jedina nada je jedan pastir, svjedok ubojstva.
IV. èin: Dolazi glasnik iz grada Korinta u kojem je Edip odrastao i govori mu da je starac Polib umro, a i isto da mu on nije otac. Tada se Edip strašno uznemirio jer je bio uvjeren da mu je Polib otac. Meðutim, glasnik mu reèe da ga je dobio od jednog starog pastira koji je bio u Lajevoj službi. Tada je Jokasta probljedila jer je znala tko je Edip.
V. èin: Dolazi pastir koji mu isprièa kako je došao do njega. Edip je shrvan bolom i bjesom. On je sin Jokaste i Laja. Sada mu je sve jasno. Oženio vlastitu majku, a ubio vlastitog oca.
VI. èin: Saznavši koje je grijehe Jokasta napravila objesila se, Edip si je iskopao oæi, te sam sebe onom kletvom istjerao iz zemlje sam bez igdje ikoga, a Kreont je zavladao Tebom.


TEMA DJELA:Traganje kralja Edipa za istinom njegova podrijetla.

IDEJA DJELA:Nemože se pobjeæi proroèanstvu bogova. Svaka nevolja koja se pokuša sprjeèiti, a ne sprjeèi temeljito kasnije može postati dvostruko gora nego što je prije bila.GLAVNI LIKOVI:

Edip-glavni lik ove tragedije. On je jedan sasvim normalan èovjek što se tiæe njegove psihe, ali sticajem okolnosti on postaje bijedan i jadan. Edip je radoznao, istinoljubiv, hrabar, snalažljiv, ali i nemože podnjeti nesreæu koja ga je snašla, da je oženio vlastitu majku, a ubio oca.

Jokasta-dobra prema svom mužu, brine se što ga muæi, dobro vlada, ali u sebi nosi tugu i bol zbog mrtvog muža i njezinog djeteta za kojim je cijeli život tugovala misleæi da je mrtvo, a njezino djete je bio njezn muž.

Kreont-vjeran vladaru, dobar govornik i èovjek kojeg narod voli i štuje. Možda on negdje u dubini srca želi postati vladar, ali on je svakako lukav, pametan i zna što treba reæi u kojem trenutku.

Tiresija-prorok koji unatoè sljepoèi uz pomoæ proroèkog vida vidi i zna puno više od ostalih ljudi. Od davno skriva istinu jer zna da æe ga razbjesniti njegovog vladara, no netrpi uvrede, a kada govori, uvijek ima istinu za obranu.


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.