peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


lektire.peperonity.net

Sretni kraljevic - Oskar Vajld

Oscar Wilde

Sretni KraljevièBilješka o piscu: OSCAR WILDE
Oscar Wilde roðen je 16. 9. 1854. godine u Dublinu. Uspješno se školovao i stekao vrlo široku naobrazbu, najprije u Dublinu od 1871. do 1874. godine, a zatim i na jednom od najboljih koledža, u Oxfordu od 1874. do 1878. godine. Njegova su najpoznatija djela: alegoriène bajke Sretni kraljeviæ, Mali kralj i druge pripovijesti, roman Slika Doriana Graya. Od dramskih djela najistaknutija su: Saloma, Idealan muž. U najranijem i najkasnijem razdoblju života pisao je poeziju. Najpoznatija pjesma: Balada o tamnici u Readingu. Oscar Wilde iznenadno je umro 30. studenoga 1900. godine od upale mozga, u svojoj 47. godini. Pokopan je u Parizu.

Tema: dobrota, pomaganje siromašnima, radost davanja
Vrsta djela: alegorièna prièa
O djelu: Pisano je vrlo neobièno, a govori nam o prijateljstvu sretnoga kraljeviæa i lastaviæa. Upoznaju se kada se lastaviæ, sklanjajuæi se od kiše, sakrije kod kraljeviæa. Tada poèinje njihovo prijateljstvo i dobra djela koja su uèinili za ljude kojima je to bilo potrebno. Pozitivnom djelovanju kraljeviæa i lastaviæa suprotstavlja se okrutan i tužan kraj (lastaviæ ugiba, a sretni kraljeviæ odvezen je u talionicu). Jedan je od najdojmljivijih trenutaka onaj kada u peæi izgori sve osim kraljeviæeva srca.
Likovi: lastaviæ
sretni kraljeviæOpisi glavnih likova

SRETNI KRALJEVIÆ – Sav je bio pozlaæen tankim listiæima suhoga zlata, oèi su mu bile dva sjajna safira, a velik crveni rubin sjao je na dršku njegova maèa. Svi su mu se divili i mnogi su govorili da je lijep; on je i u duši bio lijep, ali i vrlo ravnodušan. Kada je kraljeviæ upoznao malog lastaviæa stekao je pravog prijatelja i poèeo izvršavati svoja velika dobra djela. Na kraju prièe sretni kraljeviæ ostao je posve gol jer je sve svoje dragulje i sve svoje zlatne ploèice darovao najsiromašnijima.

LASTAVIÆ – Na poèetku prièe zaljubio se u prelijepu trsku. Upoznao ju je u rano proljeæe, kada je letio nad rijekom loveæi jednog žutog leptira, i bio sav oèaran njezinim vitkim stasom i prevelikom ljepotom. Ali nije sve bilo tako divno, veæ pomalo i žalosno jer trska nije mogla putovati s lastaviæem. Morao ju je ostaviti i zaželio joj svu sreæu s nekim drugim. Na svome putu prema Egiptu sklanja se od kiše ispod kipa sretnog kraljeviæa, s kojim se odmah sprijateljuje. Zajedno poèinju èiniti dobra djela. Naime, lastaviæ je sve ono zlato i dragulje nosio na svojim malim krilima onima kojima je to bilo najpotrebnije. Na kraju prièe lastaviæ ugiba od hladnoæe, a sretni kraljeviæ gubi sve ono što je imao. No svoj život nastavljaju u Božjem vrtu; lastaviæ pjevaše, a sretni kraljeviæ u zlatnome gradu zauvijek æe se slaviti.

Vlastiti dojmovi: Prièa mi se svidjela zato što je pouèna i što nas upuæuje da èinimo što više dobrih djela. Glavni su mi likovi osobito dragi ponajprije zato što su pošteni, plemeniti i što su napravili mnogo dobrih djela onima kojima je to najviše bilo potrebno. Proèitavši prièu bio sam vrlo tužan. Mislim da je Wilde posebnu pozornost posvetio kraljeviæevu neuništivom i plemenitom srcu, simbolu koji ni vatra nije mogla uništiti. Dirljiva pripovijest koja nas uèi da je ljepota i dobrota u davanju.


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.