peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


lektire.peperonity.net

Zlocin i kazna - F.M.Dostojevski

F. M. Dostojevski

Zloèin i kazna
Bilješka o piscu:
Roðen je 1821.g. u kuæi vojnog lijeènika. Završio je privatnu moskovsku školu, a zatim se upisuje u inžinjersku školu koja nije odgovarala njegovim sklonostima za književnost.Uskoro završava akademiju, i poèinje se baviti pisanjem. Èita razne zabranjene knjige i kreæe se u socijalistièko - utpistièkom krugu. Zbog toga je i skoro pogubljen, ali je u zadnji tren pomilovan i poslan na prisilni rad u Sibir. Nakon kazne vraæa se u Petrograd i bavi se književnošæu. Putovao je Europom i vraæa se u Rusiju s nadom za boljitak. Borio se s bolešæu i materjalnim neprilikama.
Poznajemo ga kao ruskog realista i modernista, pisca psihološkog romana, oca modernog romana, pripovjedaèa…
Njegov psihološko roman je studiozno graðen, sadrži elemnente kriminalistièkog i bulevarskog romana, a likovi su buntovnici, kršæani, robijaši, prostitutke, likovi koji ne nslužbuju radnji veæ ona njima.

O romanu:
Prièa je napeta studija jednog ubojstva, od ideje motiva, naèina, plana, izvršenja i kazne. Prikazana je duboka psihološka analiza Raskoljnikova, provedena u samo devet dana koliko traje djelo.

Fabula:
Raskoljnikov - glavni junak romana - student prava planira ubojstvo, Aljone Ivanove, lihvarice, èijim novcem bi usreæio ljude u svojoj okolini, a njezin nestanak bi i sam po sebi pomogao ljudima i njenoj okolini. U poèèetku postoji unutrašnja borba izmeðu jednostavnosti rješenja i gnušanja prema samoj pomisli na takvo djelo. Razne okolnosti nagnaju ga na zloèin - pismo od majke, Sonjin život, spoznaja da je lihvarica sama. Majka mu piše kako æe bogato udati kæer da njemu pomogne. On teško podnosi sestrinu žrtvu, Marmeladovljevu životnu prièu, èinjenicu da se Sonja prostituira da prehrani obitelj.
Raskoljnikov ostvaruje plan, no usput ubija i Lizvetu, a opljaèkani novac skriva pod kamen. Vraæa se u sobicu i pada u groznicu, te se bori sa svješæu, dok dvoboj vodi s Porfirijem Petrovièem koji sve više steže pswihološki obruè. Na kraju Raskoljnikov priznaje i odlazi sa Sonjom u Sibir na odsluženje kazne. Nakon svega vraæa se u život pun nade, koju skuplja od Evanðelja i Sonje.

Likovi:
Raskoljnikov je lijep i stasit bivši student prava, koji živi u maloj tijesnoj sobici, koja ga steže poput oklopa. Bijeda i neimaština mu se gade, te se on otuðuje, postaje zamišljen i opæenito nedruštven. Svoju unutrašnju borbu potkiruje mišlju kako bi jedan život mogao spasiti tisuæe bjede. Nakon ubojstva ga hvata strah, jeza, izgubljen je i uplašen. Na kraju djela nalazi davno izgubljeni spokoj.
Sonja je prostitutka èistog srca, stidljiva, plaha, ona je religiozna kršæanka, trpi bez prigovora, oèito još veæu bjedu od Raskoljnikove.
Andrej je nihilist, kritièar društva, prost èovjek, radio je kao službenik, koji vjeruje u buduænost i podržava preljub.

Stil u djelu:
Dostojevski najviše koristi unutrašnji monolog, diskusije, pa èak i snove likova, da opiše njihove psihièke probleme, kojih kao ni fizièkih nikad ne manjka.
Pripovjedaè nije naglašen ni eksponiran, ali se èesto uživljava u likove i prièa iz prvog lica.

Mjesto i vrijeme radnje:
Radnja se zbiva u Rusiji u 19. st.


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.