peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


lektire.peperonity.net

Novela od Stanca - Marin Drzic

Marin Držiæ

Novela od StancaBILJEŠKA O PISCU :

O hrvatskom renesansnom komediografu Marinu Držiæu nije se saèuvalo mnogo biografskih podataka . Rodio se on,vjerojatno ,g. 1508. u Dubrovniku , i odrastao u tom gradu u doba cvjetanja renesansne kulture i umjetnosti . Potjeèe iz puèanske obitelji , koja se borila s velikim financijskim teškoæama , imao je petero braæe i šest sestara , a jedan Marinov brat bio je pznati dubrovaèki slikar Vlaho . U Dubrovniku je Marin polazio školu koju su pohaððali svi dubrovaèki mladiæi . Do svoje tridesete godine sudjelovao je zajedno s ocem i braæom u brojnim trgovaèkim poslovima . Godine 1538. dobiva mjesto orguljaša u stolnoj crkvi , a iste godine dubrovaèka mu je vlada odobrila novèanu pomoæ te se on otputio na studij u toskanski grad Sienu . Godine 1541. izabran je za studentskog rektora . U Veneciji 1567. godine umire . Pokopan je u crkvi sv. Ivana i Pavla . Marin Držiæ stvorio je bogat i raznolik književni opus ,koji je nažalost , jednim dijelom izgubljen ili nepotpuno saèuvan. Mnoge njegove komedije došle su do nas tek u krnjem obliku , a za komediju Pomet znade se samo iz arhivskih podataka : prikazivala se g. 1548. u Dubrovniku .
Držiæeve stihom pisane pastirske igre Tirena, Venera i Adon , Džuho Kerpeta i Grižuha. Držiæeve komedije Dundo Maroje , Arkulin , Skup Tripèe de Utolèe, Pjerin.


Podatke pronašla u: "Novela od Stanca" (str. 5 - 8)

BILJEŠKA O DJELU:

Novela od Stanca "Šala sa Stancem" kratka jednoèinka u nekoliko prizora i u dvanaesterièkim sithovima . Djelo je farsa (kratka komediija,dramska igra ) prvi je put prikazana 1550 g. na svadbi Martolice Zamanjiæa. Djelo govori o mladim Dubrovèanima koji se žele zabavit u karnevalskoj noæi. Susreæu se sa starim Stancem koji je došao u Dubrovnik da proda jare i nešto sitnica . Držiæ je ovu kratku komediju savršeno složio i u ovoj je komediji iskazao lakovjernost . On je u ovoj komediji upotrijebio i vulgarnog humora :

STANAC
" Kozle mi ! Bog te ubio ! Jeli tko ? Pomaga' !
----------------------------------------------------------------" (str. 44)KOMIÈNO U DJELU:


U ovom djelu pronašla sam nekoliko komiènih prizora kao što je razgovor izmeðu Vlaha i Miha tj. kada je Miho govorio kako izlazi iz kuæe dok njegovi roditelji misle da on spava.


MIHO

" Bogme imam smješna oca !
Kuæu mi zatvori , ma ja , kad veèeram,
fengam poæi leæi gori ;a ja ti omjeram
kako æu se kalat niz njeku funjestru
i, kad poððu svi spat ,obuèen se u pjastru;
èelatu na glavu , brokjer na bedru uèas
stavim , a rððavu ovu mèinu na pas,
pak se niz konopac na ulicu kalam,
a mudri moj otac u odru mni da sam." (str. 24)

Još je jedan prizor koji mi se sviðða a to je prizor kada Dživo govori Stancu kako je i on jednom došao u grad i kako je bio star a vile su ga pomladile . U tom se prizoru vidi lakovjernost ljudi.
DŽIVO

Jednjojzi Perlica, drugojzi Kitica,
tretjojzi Pavica, a Propumanica
èetvrtoj biješe ime ; ma biješe Pavica
batesa nad svime ,koja penga lica.
S sobom me na dvore tej vile vodiše
i mene do dzore slastima pojiše .
Svukoh se otada iz jak zmija ,
otpade mi brada ,idoše dlake tja ;
a mlada kožica lašti se na meni
kakono plitica na kojoj pisma ni.
Ja ostah mlad! Što ,mlad? Domaæa mene veæ
ne poznavaše tad ni kt'jaše sa mnome leæ;
veljaše :"Neæu te! ti nijesi ki si bio !"
Ali 'oj kosti æute! (str. 30 - 31)

FABULA

UVOD:
Komedija zapoèinje razgovorom izmeððu Vlaha ,Miha i Dživa Pešice koji su izašli od kuæe što njihovi roditelji nisu znali.

ZAPLET:
Zaplet zapoèinje kada Dživo odluèi napravit šalu starcu koji je došao u grad da proda jare i nešto robe . Starèeva želja je da se pomladi jer ima mladu ženu kod kuæe.

VRHUNAC:
Dživo govori starcu kaok je i on jednom došao u grad ikako su ga vile pomladile . Stanac kad je to èuo odmah je poželi da i njega pomlade i poslušao je Dživa koji je lijepo isplanirao šalu tako što je maskirane vile skupio oko Stanca da mu otplešu kolo . Stanac u nadi da æe se pomladit zaspe.

KRAJ:
Komedija završava tako što se Stanac probudi obrijan i bez kozleta . Tek je tada shvatio da je prevaren .


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.