peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


lezbo.ponos.peperonity.net

LGBTTIQ rechnik

Izrazi koji se chesto koriste u broshurama wezanim za sexualna opredeljenja:

Aut (Out)
Opisuje osobu koja se seksualno/ rodno/ polno identifikuje u javnom i/ili u profesionalnom zhivotu.

Autirati
Chin javnog objavljivanja da je neka osoba gej, lezbejka ili biseksualna osoba.
Vetjina gej i lezbejske zajednice smatra da je nepristojno i protivi se tome da bilo koja osoba, osim one koja je u pitanju, odluchuje o tome kad tje i kome prichati o seksualnoj orijentaciji.
Lezbejska i gej zajednica u Srbiji termin 'autirati se' takodje koristi za situacije kada sam gej ili sama lezbejka odluchi nekome da pricha o svojoj seksualnoj orijentaciji. Tako na primer, mozhe da se kazhe da se neka lezbejka auitirala ocu, tj. da mu je rekla da je lezbejka.

Biseksualac / biseksualka /
biseksualna osoba
Osoba koju emotivno i/ili fizichki privlache osobe istog i drugog pola. Biseksualna osoba ne mora da ima seksualna iskustva sa oba pola, u stvari nije neophodno da je uopshte imala seksualna iskustva da bi se definisala kao biseksualna.

Coming out / retji sebi i drugima
Retji sebi i drugima, odnosno izatji iz tjutanja o svom identitetu.
Izlazhenjem iz tjutanja izlazi se iz izolacije i negiranja i objavljuje se drugima pravo na drugachiji zhivot.

Gej
Termin koji se koristi kako bi se opisale osobe koje privlachi isti pol (videti gej
mushkarac, lezbejka). Ovaj termin gej i lezbejska zajednica u Srbiji koristi
iskljuchivo za gej mushkarce. Izbegavajte korishtjenje termina 'ho.moseksualac' /
'ho.moseksualne osobe'.

Gej (mushkarac) / gejevi
Mushkarac koga fizichki i/ili emotivno privlache iskljuchivo osobe istog pola.
Izbegavajte korishtjenje termina 'ho.moseksualac' kako biste opisali gej mushkarca.

'Gej panika' odbrana
Obrazlozhenje nasilja ili ubistva zasnovano na tvrdnji da je zhrtva flertovala
sa nasilnikom. U inostranim sudovima deshavalo se da mushkarac koji je ubio gej mushkarca, navodi da je bio izazvan da to uradi zato shto je ovaj flertovao i seksualno mu se nabacivao, shto je izazvalo paniku.
U biti, 'gej panika' odbrana krivi zhrtvu za zlochin iz mrzhnje, i sugerishe da flert sa osobom istog pola izaziva nasilan odgovor, koji chak mozhe da izazove smrt.

Genderfobija (rodofobija)
Diskriminacija na bazi roda (rodnih uloga, izrazhavanja i normi) koja proistiche iz neprihvatanja i negiranja prava individua na lichnu koncepciju polnog/rodnog
identiteta i izrazhavanja.

Interseksualna osoba
Osoba koja se radja sa polnim i reproduktivnim organima koji nisu definisani kao izrichito zhenski ili mushki.

Heteroseksualni mushkarac /
heteroseksualna zhena / heteroseksualna osoba
Osoba koju fizichki i/ili emotivno privlache iskljuchivo osobe suprotnog pola.
Heteroseksualna osoba ne mora da ima seksualna iskustva sa osobom suprotnog pola da bi se definisala kao heteroseksualna.

Heteroseksizam
Stav da je heteroseksualnost jedina validna seksualna orijentacija. Heteroseksizam se chesto ispoljava u formi ignorisanja lezbejki i gejeva. Na primer, brojni chlanci o ljubavi, parovima i odnosima koji nigde ne pominju istopolne parove.

Ho.moseksualac
Zastareli klinichki termin za osobe koje fizichki i/ili emotivno privlache iskljuchivo osobe istog pola.
Termin je neprikladan i mnogi gejevi i lezbejke smatraju da je uvredljiv. Bolji termini su 'gej (mushkarac) / gejevi' i 'lezbejka'.

Ho.mo/bifobija
Iracionalan strah, mrzhnja, predrasude ili diskriminacija prema osobama koje jesu ili za koje se pretpostavlja da su ho.mo/biseksualne orijentacije.
Ho.mofobija i bifobija su politichki termini ravni terminima: rasizam (mrzhnja prema osobama ne-bele rase), seksizam, mizoginija (mrzhnja prema zhenama), ksenofobija (mrzhnja prema strancima), itd.

Labris
Simbol iz kritske mitologije koji predstavlja sekiru sa dva sechiva. Lezbejski pokret u SAD-u je tokom shezdesetih godina proshlog veka uzeo ovaj simbol za jedan
od svojih oznaka.

Lezbejka
Zhena koju fizichki i/ili emotivno privlache iskljuchivo osobe istog pola. Izbegavajte korishtjenje termina 'ho.moseksualke', 'ho.moseksualne zhene', 'zhene koje ne vole mushkarce'... Lezbejke u Srbiji koriste termin 'lezbejke' ne 'lezbijke' kako bi identifikovale sebe, tako da je termin 'lezbejka' preporuchljiviji od termina 'lezbijka'.

LGBT
Skratjenica za 'lezbejke, gej mushkarce, biseksualne, transdzhender' osobe.

LGBTTIQ
Skratjenica za 'lezbejke, gej mushkarce, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i queer' osobe.

Queer (kvir)
Queer je ranije u engleskom jeziku korishtjen kao pogrdan na.ziv za ne-heteroseksualne osobe. Ovaj termin su LGBTTIQ osobe zatim preuzele kako bi opisivale same sebe. Neke osobe posebno cene ovaj termin zato shto oznachava prkos i zato shto obuhvata razlichitost – ne samo gejeva i lezbejki vetj i biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba, kao i heteroseksualne osobe koje sebe vide ili zhive svoj zhivot van hetero-patrijarhalnih normi.

Pol
Klasifikovanje na osnovu reproduktivnih organa/funkcija i genitalija na mushki, zhenski i interseks. Drushtveno prihvatjeni su samo mushki i zhenski pol.

Polni identitet
Individualno identifikovanje po pitanju pola i polne pripadnosti, koji ne mora zavisiti od pola koji je pripisan rodjenjem.

Rod
Drushtveni konstrukt pola koji po definiciji odredjuje samo drushtvene uloge mushkaraca i zhena, to jest osoba mushkog ili zhenskog spola. Takodje, individualni konstrukt sopstvenog identiteta/izrazhavanja koji potvrdjuje, negira i/ili prevazilazi drushtveno zadate i formirane polne i rodne uloge mushkaraca i zhena, kao i celu binarnu osnovu "mushkog" i "zhenskog".

Rodni identitet
Individualni osetjaj sebe i samosvesnost kao polnog/rodnog drushtvenog ljudskog bitja, koji ne zavisi od pola koji je pripisan rodjenjem. Podrazumijeva osobni koncept/konstrukt koji mozhe biti u skladu sa drushtveno propisanim definicijama
u pogledu pola/roda ili ih mozhe negirati, prevazilaziti i menjati.

Rodno izrazhavanje
Vizuelna i spoljna prezentacija svake osobe koja se ogleda kroz odevanje, odevne ili telesne oznake, frizuru, ponashanje i govor tela.

Seksualna orijentacija
emocionalna i/ili fizichka privlachnost ili naklonost koja mozhe biti prema osobama istog i/ili razlichitog pola. Izbegavajte korishtjenje uvredljivog izraza 'seksualna preferencija', koji se chesto koristi kako bi se impliciralo da je istopolna seksualna orijentacija neshto shto se mozhe i treba promeniti.

Seksizam
Diskriminacija i/ili stavovi, uslovi i ponashanje kroz koje se vrshi promocija stereotipa i represivnih drushtvenih uloga i normi na bazi pola i roda.

Stil zhivota
Termin koji se chesto koristi kako bi se degradirali zhivoti gejeva i lezbejki. Izbegavajte korishtjenje. Kao shto ne postoji ni heteroseksualni stil zhivota koji je jedinstven za sve, tako ne postoji ni gej stil zhivota.

Transrodna osoba
Osoba chiji rodni identitet i/ili rodno izrazhavanje nije u skladu sa uvazhenim (nametnutim) tradicionalnim rodnim ulogama i normama.

Transeksualna osoba
Osoba koja ima jasnu zhelju i nameru da promeni svoj pol, kao i osoba koja je delomichno ili potpuno modifikovala (ukljuchuje fizichku i/ili hormonalnu terapiju i operacije) svoje telo i prezentaciju, izrazhavajutji svoj rodni i/ili polni identitet i osetjaj sebe.

Transdzhender
Sveobuhvatni termin koji se koristi kako bi se opisale razlichite osobe, ponashanja i grupacije koje imaju zajednichko delimichno ili potpuno suprotstavljanje
nametnutim rodnim i polnim ulogama.
Transdzhender se ne odnosi na seksualnu orijentaciju osobe.

Transfobija
Iracionalan strah, mrzhnja, predrasude, nasilje ili diskriminacija prema osobama koje jesu ili za koje se pretpostavlja da su transrodne.

Tranvestija /tranvestite/tranvestiti
Tranvestiti su osobe koje vole da nose odetju suprotnog pola. Tranvestija, tj preoblachenje nije povezano sa seksualnom orijentacijom. Tranvestiti/e mogu biti i
heteroseksualne i istopolno orijentisane osobe.

Trougao / crni trougao/ roze trougao
Tokom II svetskog rata nacisti su u svojim konc-logorima ruzhichastim trouglom obelezhavali gejeve, a crnim trouglom lezbejke, Romkinje i prostitutke. Tokom II svetskom rata u nacistichkim logorima pogubljeno je vishe desetina hiljada istopolno orijentisanih osoba.

Zastava duginih boja
Simbol jedinstva i razlichitosti koji se koristi shirom sveta, kao obelezhje mirovnog, feministichkog i LGBTTIQ pokreta.


___________
Izvor > Labris


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.