peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


markozeka2.peperonity.net

Istorija Fk Zemuna

Odmah posle Drugog svetskog rata i oslobođenju Zemuna od okupatora, 22.oktobra 1944. godine oživele su i sportske aktivnosti u gradu. Već početkom 1945.godine osnovan je i prvi fudbalski klub, koji je dobio ime "Maksim Divnić", po predratnom fudbaleru koji je poginuo kao partizan tokom rata. Posle samo nekoliko odigranih utakmica, klub menja ime u "Sremac". Krajem iste godine osnovan je i drugi klub - "Sparta", a 20.oktobra 1946.godine dolazi do fuzije ta dva kluba i novi nastavlja život pod imenom "Jedinstvo".

Fudbalski klub "Jedinstvo", koje je u prvo vreme bilo i okosnica istoimenog jakog i velikog sportskog društva, predstavljalo je od osnivanja jedan od najkvalitetnijih nižerazrednih klubova Beograda, pa i Srbije. Fudbaleri koji su prvu deceniju ipo nosili dresove "Jedinstva" mahom su bili Zemunci, a klub je bio najpopularniji sportski kolektiv u gradu. Kruna takmičarskih uspeha "Jedinstva" mahom su bili Zemunci, a klub je bio najpopularniji sportski kolektiv u gradu. Kruna takmičarskih uspeha "Jedinstva" predstavlja plasman u istocnu grupu Druge savezne lige, u kojoj klub igra dve sezone:1962/63 i 1963/64. Po ispadanju iz saveznog ringa takmičenja "Jedinstvo" godinama tavori u Srbskoj ligi, a teška materijalna situacija sprečava značajne takmičarske uspehe i cak ozbiljno preti opstanku kluba.
Rešenje za tešku finansijsku situaciju nadeno je 23. februara 1969. godine fuzijom sa nižerazrednim fudbalskim klubom "Galenika" ciji je patron bio tadašnji istoimeni farmeceutski gigant iz Zemuna. Pod novim imenom "Galenika" i sa izdašnom materijalnom pomoći tog predzeca klub brzo izlazi iz krize i već 1970.godine obezbeduje plasman u severnu grupu Druge savezne lige. Posle nekoliko sezona, klub je izgubio drugoligaški status, ali je, prebrodivši brzo novu krizu, ponovo obezbedio plasman u istočnu ligu Druge savezne lige 1978.godine istovremeno osvojivši i titulu amaterskog šampiona Jugoslavije. Vođen godinama od strane trenera Ivana Čabrinovića, koji je stvorio veoma homogenu i jaku ekipu FK "Galenika" je bila stabilan drugoligaš i nekoliko puta na vratima Prve savezne lige, u koju se konačno plasirala 1982.godine. U istoj sezoni fudbaleri iz Zemuna su dospeli i do polufinala Kup-takmičenja.

Na žalost, u prvoligaškoj konkurenciji FK"Galenika" je igrala samo jednu sezonu, posle cega je klub ponovo zapao u višegodišnju krizu, ciji je krajnji rezultat bio gubljenje i drugoligaškog statusa. Od 1. jaunara 1985.godine klub nosi novi ime -- FK"Zemun" --.

Stabilizujući finansijsku situaciju FK"Zemun" je 1988.godine krenuo je svoj nezadrživi pohod ka vrhu i u samo dve sezone prešao put od severne grupe Međurepubličke lige do Prve savezne lige, u koju se plasirao 1990.godine. Od tada do danas, FK"Zemun" je stalni član najelitnijeg takmicenja u kome igra značajnu ulogu. U tom periodu zebeleženo je nekoliko dobrih plasmana na kraju takmičenja, od kojih je najznačajnije osvojeno četvrto mesto u sezoni 1992/93 i peto mesto u sezoni 1994/95.godine. Takođe "Zemun" je 1992/93 godine ponovo dospeo do polufinala Kupa Jugoslavije.

U najboljem zemunskom klubu oduvek je velika pažnja poklonjena radu sa mladim kategorijama, pa su pioniri, kadeti i juniori obogatili klubsku riznicu desetinama značajnih trofeja osvojenih u zemlji u inostranstvu.

Najbolji fudbaleri

U prvim danima po osnivanju kluba, njegove boje su branili uglavnom Zemunci, uz samo po nekog došljaka sa strane. Većina fudbalera igrala je godinama za "Jedinstvo", a neki su i čitavu karijeru proveli u tom klubu. Među prvim igračima najboljeg zemunskog kluba posebno su se isticali dugogodišnji prvotimci: Pavle Letić, Franc Borovec i Momčilo Dimitrijević, zatim Slobodan Marković, Dragomir Radosavljević, Ljubiša Arsenović, Eugen Gašparović kao i nešto mlađi Oto Koh, Marjan Jantoljak, Mane Bajić, Stevan Jovanović, Žarko Eraković i drugi. U pionirima FK"Jedinstvo" ponikao je: Vladica Popović, koji je kasnije, kao fudbaler "Crvene zvezde", postao reprezentativac.

Vedete FK"Galenika" bili su Svetozar Bošnjakovic, Miroslav Veličković, Stevan Kovačević, Dušan Čelar, Slobodan Topalović, Zlatko Kežman, Gezim Ljaja, Dragan Lacmanović, Goran Kalušević, Sima Nikolić, Vlada Pejović, Slobodan Santrac, Ratomir Dujkovic, Miloš Bursac i još neki fudbaleri, a posebno treba pomenuti Sinišu Gajina, koji je povodom proslave pola veka kluba proglašen za najboljeg fudbalera svih vremena. U "Galenici" su ponikli i Zvonko Živkovic i Dragan Mance, koji su medutim igrali samo za mlade kategorije, a punu afirmaciju stekli tek kasnije, prelaskom u beogradski "Partizan".

Od igraca FK"Zemun" posebno treba pomenuti Dragana Vitorovica, Dejana Đurovica, Miloša Šestića, Bobana Kitanova, Slavka Radovića, Dragana Popova, Predraga Stankovića i još nekolicinu, kao i mnogi drugi koji su u poslednjih nekoliko godina dali najveći doprinos uspesima kluba.

Sa ponosom isticemo da je od mladeg naraštaja u FK"Zemun" ponikao i Mateja Kežman, kasnije as FK"Partizan" i holandskog PSV "Ajndhoven".

Najznačajniji uspesi kluba

FK "Jedinstvo" je bio zvaničan prvak Beograda pet puta, a isto toliko puta je osvojio i Kup oslobođenja Beograda, dok je jednom bio i osvajač Kupa Beograda. Od rezultata u prijateljskim međunarodnim utakmicama ističu se oni sa reprezentacijama Gvineje 1961.godine (4:4) i Libije 1967. godine (3:1).
FK "Galenika" je bila prvak Srbije tri puta, isto toliko je osvojila Kup Srbije, a po jednom je osvojila Kup oslobođenja Beograda i titulu amaterskog prvaka Jugoslavije. Klub je zabeležio više dobrih rezultata u prijateljskim međunarodnim utakmicama, a 1982/83.godine zvanično je zastupao Jugoslaviju u uglednom međunarodnom Srednjoevropskom kupu, osvojivši treće mesto.

FK"Zemun" je osvojio titulu prvaka jedinstvene Druge savezne lige 1989/90 godine, a od prvoligaških plasmana najznačajnije je četvrto mesto u sezoni 1992/93 godine, kada je dospeo i do polufinala Kupa Jugoslavije. Kao zvaničan predstavnik Jugoslavije "Zemun" je igrao Intertoto kupu 1995/96 godine, osvojivši drugo mesto u svojoj grupi.

Klupske boje

Zvanično klupske boje "Jedinstva" i "Galenike" bile su plavo-bele, koje je kasnije preuzeo i "Zemun", da bi na predlog dr Zorana Milinkovića i odlukom Skupštine kluba 1991. godine bile usvojene nove boje kluba: plavo-zelene.

U svetu mnogi sportski klubovi imaju kao klubske boje zvanične boje svoga grada, a u Zemunu se desio svojevrstan presedan: posle 1991. godine plavo-zelene su bile prisutnije, tako da su najpre ne zvanično, a odnedavno i zvanično prihvaćene kao boje grada


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.