peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


mens.sana.in.corpore.sano.peperonity.net

-HPV

Virusul papiloma uman (HPV) este un virus cu transmitere sexuală. Este transmis prin contact genital (sex vaginal şi anal) şi de asemeni prin contact tegumentar.
Cel puţin 50 % din oamenii activi sexual vor dobândi HPV la un moment al vieţii,acesta reprezentand una din cele mai frecvente cauze de infecţie cu transmitere sexuală din lume.

HPV nu este un virus nou, dar mulţi oameni nu ştiu de existenţa sa. Majoritatea persoanelor nu prezintă nici un semn al infecţiei,el poate apare sau dispare spontan prin actiunea imunitatii organismului, fără a cauza probleme de sănătate.

Infecţia genitală cu HPV este cauzată de virusul papiloma uman (HPV).

HPV reprezintă un grup de virusuri care include peste 100 de tulpini sau tipuri diferite, dintre care majoritatea sunt inofensive.Peste 30 din aceste virusuri se transmit pe cale sexuală şi sunt clasificate în tipuri “cu risc scăzut” şi tipuri “cu risc crescut”.
Ele pot infecta regiunea genitală la bărbaţi şi femei: penisul, vulva, anusul, vaginul, colul uterin sau rectul.

Majoritatea oamenilor infectaţi cu HPV nu prezintă simptome, prin urmare nu ştiu că sunt infectaţi. Majoritatea persoanelor infectate elimină spontan infecţia în aproximativ 6 luni. Multe femei dezvoltă imunitate. Cel puţin 50 % din bărbaţii şi femeile sexual activi dobândesc infecţia HPV genitală la un moment dat în viaţă. La vârsta de 50 ani, cel puţin 80 % din femei prezintă infecţie genitală HPV dobândită.

Unele tipuri de HPV cauzează condiloame tegumentare comune (veruci), localizate la nivelul mâinilor şi tălpilor picioarelor. Aceste tipuri de HPV nu produc condiloame genitale (vegetatii).


Tipurile HPV “cu risc crescut”, pot cauza anormalităţi ale testului Papanicolau.
Ele pot de asemeni conduce la displazie cervicala si cancer al colului uterin, vulvei, vaginului, anusului sau penisului.
HPV tipurile 16 şi 18 cauzează aproximativ 70 % din cancerele de col uterin.

Tipurile HPV “cu risc scăzut” pot cauza anormalităţi uşoare ale testului Papanicolau sau condiloame genitale (vegetatii). HPV tipurile 6 şi 11 cauzează aproximativ 90 % din condiloamele genitale.


Anumite tulpini ale HPV produc cancer de col uterin (cancer cervical)

Tulpinile HPV prezente cel mai frecvent în leziunile precanceroase ale colului uterin şi în cancerul de col uterin sunt tipurile 16 şi 18

Alte tulpini HPV cu potential malign (canceros) crescut sunt tipurile 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 şi 68

Infecţia HPV netratată poate conduce la displazie cervicala si cancer de col uterin.

Simptome

Virusul se cantoneaza în piele sau mucoase şi de regulă este asimptomatic.

Unele persoane infectate cu HPV cu risc scazut prezintă leziuni vizibile, denumite condiloame genitale (vegetaţii veneriene, condylomata accuminata). Acestea sunt leziuni moi, nedureroase, umede, rozalii, ce se prezintă ca o carne crescuta pe piele, de regulă în regiunea genitală. Pot fi denivelate sau plate, unice sau multiple, mici sau mari, uneori conopidiforme. Pot fi localizate la nivelul vulvei, în interiorul vaginului, în jurul anusului, pe colul uterin, penis, scrot, coapse sau regiunea inghinală. După contactul sexual cu o persoană infectată, leziunile pot apare în decursul a câtorva săptămâni sau luni sau pot să nu apară deloc.

Alte persoane, infectate cu HPV cu risc crescut, pot dezvolta modificări precanceroase la nivelul colului uterin (displazia de col uterin), vulvei, anusului sau penisului. Netratata mai multi ani, infecţia cu HPV cu risc crescut determină cancer genital sau anal.


Cum se dobandeste?

Infectia genitala cu HPV se dobandeste exclusiv pe cale sexuala (sex vaginal, oral sau anal).

Principalele leziuni produse de infectia genitala cu HPV sunt:

- condiloamele genitale (vegetatii), produse de HPV cu risc scazut (in principal tipurile 6 si 11)

- displazia cervicala si cancerul de col uterin, produse de HPV cu risc crescut (in principal tipurile 16 si 18)

Condiloamele genitale (vegetatiile)

Condiloamele genitale sunt foarte contagioase. Ele se pot dobândi în timpul actului sexual oral, vaginal sau anal cu un partener infectat, de asemeni în timpul contactului tegumentar cu o persoană infectată. Aproximativ două treimi din persoanele care au contact sexual cu un partener care prezintă condiloame genitale, vor dezvolta condiloame, de regulă în decursul a 3 luni de la contact.

La femei, condiloamele se localizează în exteriorul şi interiorul vaginului, la nivelul colului uterin sau în jurul anusului.

La bărbaţi, condiloamele genitale sunt mai puţin obişnuite. Dacă apar, de regulă se localizează pe vârful penisului. Alte localizări sunt prepuţul, scrotul sau în jurul anusului.

Rareori, condiloamele genitale se pot localiza în gură sau în gât după un contact sexual oral cu un partener infectat.

Orice persoană care a avut vreodată contact genital cu o altă persoană poate dobândi HPV.Virusul poate infecta atât femeile cât şi bărbaţii. Aceştia pot transmite HPV fără să ştie. Deoarece lipseşte simptomatologia, o persoană poate prezenta HPV chiar şi la mai mulţi ani de la un contact sexual infectant , chiar dacă nu a mai avut relaţii sexuale de mult timp.

Tipurile HPV care infectează regiunea genitală sunt transmise în primul rând prin contact sexual. Majoritatea infecţiilor HPV nu prezintă semne sau simptome; prin urmare, majoritatea persoanelor infectate nu ştiu că sunt infectate, dar pot transmite virusul partenerului sexual şi pot suferi complicaţiile infecţiei.

Rareori, femeia gravidă poate transmite virusul noului născut în timpul naşterii vaginale. Nou născutul expus la HPV dezvoltă foarte rar condiloame în gât sau la nivelul corzilor vocale.

Displazia cervicala si cancerul de col uterin

Dobandirea tipurilor de HPV care produc displazie cervicala si mai tarziu cancer de col uterin, se face de asemeni exclusiv pe cale sexuala. Infectia cu aceste tipuri de HPV cu risc crescut este de regula asimptomatica sau poate produce asa numita "rana pe col" (cervicita).

Factorii de risc pentru infectia cu HPV

Majoritatea persoanelor active sexual pot dobândi HPV. Sunt consideraţi însă factori de risc următorii:

-debutul vieţii sexuale la o vârstă precoce (sub 18 ani)
-parteneri sexuali multipli
-relaţii cu un partener sexual care a avut multipli parteneri

Cum putem reduce riscurile?

Cel mai sigur mod de a elimina riscul infecţiei genitale cu HPV îl reprezintă abstinenţa sexuală de la orice fel de contact sexual cu un alt individ.

HPV produce:


- cancerul de col uterin (cancer cervical) cu celule scuamoase precum şi leziunile precanceroase precursoare acestuia, adică:
*neoplazia cervicală intraepitelială grad 1 (CIN 1) sau displazia cervicală uşoară
*neoplazia cervicală intraepitelială grad 2 (CIN 2) sau displazia cervicală moderată
*neoplazia cervicală intraepitelială grad 3 (CIN 3) sau displazia cervicală severă

- adenocarcinomul de col uterin (adenocarcinom cervical) precum şi leziunea precanceroasa precursoare acestuia, adică adenocarcinomul in situ (ACIS)

- cancerul vulvar precum şi leziunea precanceroasa precursoare acestuia, adică neoplazia vulvară intraepitelială grad 2/3 (VIN 2/3)

- cancerul vaginal precum şi leziunea precanceroasa precursoare acestuia, adică neoplazia vaginală intraepitelială grad 2/3 (VAIN 2/3)

- condiloamele genitale (vegetaţii, veruci, condyloma acuminata), care evoluează rar către cancerTipurile comune de HPV sunt considerate tulpinile HPV 6, 11, 16 şi 18.

HPV 16 şi HPV 18 cauzează aproximativ:

- 70 % din cazurile de cancer de col uterin (cancer cervical), adenocarcinom in situ (ACIS), neoplazie cervicală intraepitelială grad 3 (CIN 3), neoplazie vulvară intraepitelială grad 2/3 (VIN 2/3) şi neoplazie vaginală intraepitelială grad 2/3 (VAIN 2/3)

-50 % din cazurile de neoplazie cervicală intraepitelială grad 2 (CIN 2)HPV 6, HPV 11, HPV 16 şi HPV 18 cauzează aproximativ:

-35-50 % din cazurile de neoplazie cervicală intraepitelială grad 1 (CIN 1), neoplazie vulvară intraepitelială grad 1 (VIN 1) şi neoplazie vaginală intraepitelială grad 1 (VAIN 1)

-90 % din cazurile de condiloame genitaleExistă numeroase opţiuni terapeutice pentru condiloamele genitale. Cu toate acestea, chiar şi după tratamentul leziunilor, virusul poate persista şi poate fi transmis altor persoane. Dacă condiloamele genitale nu sunt tratate, ele pot dispare spontan, pot persista în aceeaşi formă sau pot creşte în mărime sau număr, dar nu se vor transforma în cancer.

Neoplazia cervicală intraepitelială grad 2/3 (CIN 2/3, displazia cervicală moderată/severă) şi adenocarcinomul cervical in situ (ACIS) sunt leziuni precanceroase imediat premergătoare şi obligatoriu necesare pentru dezvoltarea ulterioară a cancerului de col uterin. Prin urmare, depistarea şi tratarea acestor leziuni precanceroase precursoare previne cancerul.Toate tipurile de HPV pot cauza anormalităţi ale testului Papanicolau.Cu toate acestea, la 90 % din femei infecţia cu HPV devine nedecelabilă în decursul a 2 ani, datorita actiunii sistemului imunitar. Numai la o mică proporţie a femeilor infecţia persistă. Infecţia persistentă cu ...
Next part ►


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.