peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


necromancer.peperonity.net

~Taurunum/Zemun~

~~~~~~~~~~~ http://necromancer.peperonity.net ~~~~~~~~~~~
~~TAURUNUM~~
~~~~~~~~~~~~~~ ~~ZEMUN~~ ~~~~~~~~~~~~~~
Nekada zaseban grad,Zemun je sada opstina u sastavu grada Beograda.Jos u neolitu ljudi su ovde koristeci popodan polozaj obala Dunava i Save,osnovali naselje.U 3 veku pre nove ere ovaj kraj je naselilo keltsko pleme Skordisci i nazvalo ga Taurunum.Dolaskom Slovena javlja se toponim Zemlin tj Zemun,po zemunicama u kojima su ziveli prvi stanovnici ovog naselja.Istorija Zemuna,kao grada u savremenom smislu reci pocinje 1717.godine dolaskom Austrijanaca i ulaskom u sastav Habzburske monarhije.On postaje znacajno utvrdjenje prema Turskoj i razvija se kao privredni,posebno trgovacki centar na granici.To je ojacalo poziciju Zemuna i kao kulturnog sredista,a to je posebno povoljno uticalo na Srbe koji su tada jos bili pod Turskom vlascu.
~~~~~~~~~~~~~~
Vec 1910. godine grad je imao 17.000 zitelja.Vecina se jos bavila poljoprivredom,ali je cetvrtina vec bila zaposlena u zanatstvu i industriji.Zemun je oko 1920. godine imao vise od 30.000 stanovnika razlicitog nacionalnog sastava.Nesto manje od polovine su bili Srbi,dok su gotovo cetvrtinu cinili Nemci,a petinu Hrvati.Zemun je bio jedno od najrazvijenijih privrednih podrucja Beograda.Zemunska tvrdjava predstavlja najstariji objekat u Zemunu koji se pominje jos u 9 i 11 veku.Danasnji ostaci se vezuju za 15 vek.U sredini utvrdjenja nalazi se milenijumska kula,koju su podigli madjarske vlasti 1896 a restaurirana je 1962.Poznata je kao Kula Sibinjanin Janka.
~~~~~~~~~~~~~~
Kuca sa suncanim satom {Dubrovacka 2} zidana je pocetkom 19 veka u klasicnom stilu sa elementima baroka.U njoj je proveo svoj zadnje dane Zivota Jovan Subotic poznati srpski knjizevnik i javni radnik.
~~~~~~~~~~~~~~
Kuca porodice Karamata {Matije Gupca 17} sagradjena je 1764. godine za imucnog trgovca Kuzmana Jovanovica,a 1772. je kupuje Dimitrije Karamata,ciji potomci tu i danas zive.Kuca ima ocuvan enterijer sa pokuctstvom i stilskim namestajem iz 18 veka i porodicnim portretima,rad poznatih slikara Georgija Teneckog i Pavela Urkovica.
~~~~~~~~~~~~~~
Ickova kuca {ugao Bezanijske i svetosavske} podignuta je 1793. godine u prelaznom stilu baroka ka klasicizmu.U njoj je ziveo poznati diplomata ustanicke Srbije i trgovac Petar Icko.
~~~~~~~~~~~~~~
Spirtina kuca {Glavna 9} redak primerak stambene zgrade iz 1855-1856 gradjene po projektu jednog beckog arhitekte u stilu neogotike.Podignuta je za potrebe cincarske porodice Spirta.U toj kuci je danas smesten Zavicajni muzej Zemuna,osnovan 1955 godine.
~~~~~~~~~~~~~~
Kuca Dimitrija Davidovica {Glavna 6} podignuta u drugoj polovini 18 veka u duhu klasicizma,kao jednospratna gradjanska kuca.U njoj je rodjen Dimitrije Davidovic osnivac srpskih novina,sekretar kneza Milosa Obrenovica,drzavnika i dimplomata.
~~~~~~~~~~~~~~


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.