peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


serbianknight.peperonity.net

Racak - Istina

Istražni sudija Danica Marinkoviæ, koja je u januaru 1999. godine izvršila uviðaj u Raèku, izjavila je juèe Tanjugu da su u tom selu, u okršaju sa srpskim policijskim snagama 15. januara 1999. godine, stradali pripadnici paravojne teroristièke "OVK", a ne civili.

Sluèaj Raèak bio je neposredni povod za bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, uz tvrdnju da je nad albanskim civilima izvršen masakr, u èemu je prednjaèio tadašnji šef posmatraèke misije OEBS-a Amerikanac Vilijem Voker.

Albanci su selo Raèak sada zvanièno preimenovali u Vokerovo Selo. "Uviðaj sam izvršila u prisustvu naših istražnih organa, policije, Vokerovih posmatraèa i kamera koje su sve snimale", podsetila je Marinkoviæeva.

Ona je rekla da sav materijal, sa zapisnicima, fotografijama, predmetima, postoji kao dokaz da se radilo o naoružanim pripadnicima "OVK", a pronaðena je i gomila oružja, što demantuje tvrdnje Vokera da se radilo o nedužnim civilima.

Nedavnu izjavu šefa ekipe finskih patologa Helene Rante da bi haški tribunal trebalo da podrobnije ispita "sluèaj Raèak", Marinkoviæeva tumaèi kao "grižu savesti", jer do sada se Ranta nije tako decidirano oglašavala, ni posle objavljivanja izveštaja, niti kada je svedoèila. "Ostala sam èvrsta u odluci da, zajedno sa celim istražnim timom koga su èinili sudija, tužilac, sudski veštak patolog dr Slaviša Dobrièanin i èlanovi policijskog kriminalistièkog tima, kao i trojica Amerikanaca iz OEBS-a, uðemo u selo i izvršimo uviðaj", rekla je Marinkoviæeva, podsetivši da to "Vokeru nikako nije odgovaralo".

Na njih su teroristi tada otvorili jaka vatru, što ih je ekipu nagnalo da se vrati, neobavljena posla. Isto se ponovilo i 17. januara, pa je istražni tim u Raèak ušao tek 18. januara. "U selo nismo uspeli da uðemo 16. i 17. januara, ali smo na terenima oko sela našli oružje, veliku kolièinu metaka i uniforme koje su 'civili' bacili".

Prema svedoèenu Marinkoviæeve, tek 18. januara u Raèak su ušli istražni tim, brojne novinarske i TV ekipe i tri posmatraèa OEBS-a. "Tada je pronaðeno 40 tela u džamiji, gde su ih Šiptari u meðuvremenu sklonili. Svi su na sebi imali iste crne pantalone, iste crne kaiševe i iste crne vojnièke èizme, a jedino su im poskidali gornje delove uniformi i obukli razlièite bluze", opisala je ona.

Osim toga, pronaðena je i kuæa koja je oèigledno bila štab "OVK" i u njoj spiskovi sa imenima pripadnika "OVK", raspored dežurstava, pisaæa mašina, kuhinja gde su pripremani obroci za veliki broj ljudi, magacin s velikim zalihama hrane....

U rovovima oko sela pronaðena je velika kolièina èaura, a na brdu iznad Raèka, odakle su teroristi nadgledali put ka Štimlju, mitraljesko gnezdo i postolje za mitraljez.

Sve to su videli posmatraèi OEBS-a, novinari snimili, a istražni tim uradio uviðaj i saèinio kompletnu dokumentacije koja je predata Saveznom komitetu za zloèine. "Sve što smo pronašli ukazuje da je u Raèku bio štab 'OVK'. Ja sam svoj posao obavila profesionalno i spremna sam da svedoèim u Hagu, jer ja iskaz ne menjam, za razliku od drugih", rekla je Marinkoviæeva.

Tim povodom, ona je dodala da su advokati optuženih Slobodana Miloševiæa, Nikole Šainoviæa i Milana Milutinoviæa veæ razgovarali s njom o pojavljivanju pred Haškim tribunalom, kao svedoka odbrane.


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.