peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Text page


serbianknight.peperonity.net

Specijalci - Gurke

Dvanaestorica pripadnika nepalskih “Gurki”, iz sastava britanskih snaga, poginulo je prilikom sukoba s pripadnicima obezbeðenja Radovana Karadžiæa u okolini Èajnièa. Tom prilikom nastradala su i dva pripadnika iz obezbeðenja bivšeg predsednika Republike Srpske – prièa pouzdani izvor Nacionala blizak visokim krugovima Vojske RS.

Kako kaže, u potrazi za Karadžiæevim skrovištem u nepristupaènim bosanskim gudurama, “Gurke” su u blizini tromeðe BiH sa Srbijom i Crnom Gorom naletele na zasedu. Srpski ratnici, prekaljeni u petogodišnjim borbama, postavili su klopke sliène onima iz Kambodže i Vijetnama. U tim podruèjima gde gotovo da nije stupila ljudska noga, iskopane su jame sa zašiljenim koèevima, postavljene zamke za vukove, mehanizmi èiji se šiljci zabijaju u telo onog ko nagazi na pogrešno mesto i slièno.

- “Gurke” su doživele pravi masakr - 12 poginulih i osam ranjenih, od kojih su petorica ostali teški invalidi. Karadžiæevi branioci su posle toga samo prilazili da ih dotuku iz vatrenog oružja. Nažalost, neopreznost je koštala dvojicu srpskih ratnika života. Poginuli su od snajperista iz helikoptera koji su izvlaèili ranjene “Gurke” - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim reèima, Srbi su odsekli glave poginulim Nepalcima i poslali komandi Sfora s porukom: “Ne šaljite ih više ovamo. Mi ne ratujemo sa djecom”. A to zato što “Gurke”, inaèe, odlikuje mladalaèki izgled.
- U bolnici Sfora primljena su osmorica ranjenika iz odreda “Gurki”, a petoro ih je ostalo bez ruke, noge ili nekog drugog dela tela. Lica su im odavala izbezumljen i oèajan izraz. Njihov komandant, kojem je amputirana noga, govorio je samo: “Ne šaljite nas više tamo...” - otkriva naš izvor.

On objašnjava i kako funkcioniše Karadžiæevo obezbeðenje. Oprez je maksimalan i važi princip “Ne veruj nikome”.
- Zato ni obezbeðenje ne zna gde se krije Radovan. Oni samo štite odreðene delove teritorije Republike Srpske, na kojima se možda skriva bivši predsednik. Seljaci su upozoreni da ne idu na ta podruèja jer su svuda postavljene zamke. Pojedini seljaci, ali samo iz dobro proverenih porodica, dostavljaju hranu Karadžiæevom obezbeðenju. Ali, èak ni oni nemaju direktan kontakt s njima, veæ hranu ostavljaju na odreðenim mestima u šumi – kaže naš sagovornik. N. B.

Rouz: Nikada neæete uhvatiti Karadžiæa
- Prièa se da je general Majkl Rouz, bivši glavnokomandujuæi komandant Sfora, jednom prilikom rekao komandantu Kfora Majklu Džeksonu da Karadžiæ nikada neæe biti uhvaæen, što mu govori istorija ratovanja na ovim prostorima. On je kazao da se partizanski voða Tito tri godine skrivao u bosanskim gudurama s tri divizije, iako ih je tražilo 36 nemaèkih divizija. Tako je zakljuèio da jednog èoveka nikada neæe pronaæi u nepristupaènim predelima BiH - otkriva naš izvor.
Nepalske “Gurke” poznate su kao narod izuzetnih ratnièkih sposobnosti, zbog èega su traženi u vojskama razlièitih zemalja. Najpoznatiji su njihovi pripadnici u elitnim britanskim snagama, mada su u znaèajnom broju prisutni i u kineskoj armiji. Indijci su ih, takoðe, unajmili za službu i drže ih isturene u Kašmiru, graniènoj zoni prema Pakistanu, gde neprestano imaju probleme s pobunjenim Sitima.--izvor iz 2004.godine--


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.