peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Business Card


zlatibor.peperonity.net

Istorija Zlatibora

Prema arheoloskim nalazima, prvi stanovnici Zlatibora, njegovog pobrdja i podgorja bili su Iliri. Posle su dosli Rimljani, pa Sloveni.
U Srednjem veku je zlatiborski kraj menjao gospodare: behu to srpski velikasi, ali i bosanske velmoze, srpski knezevi i bosanski kraljevi. Posle su dozli Turci. I ostali pet vekova. Za to vreme, podrucje Zlatibora, a naročito Murtenica, bejahu utociste hajduka.
Posle su dosli ustanci. Prvi, pa Drugi...
Planinska lepotica u centralnom delu Srbije, bila je odrediste dokonih i bogatih jos od sredine sedamnaestog veka, mesto privremenog boravka onih koji su, pre svega, tragali za zdravljem, ali i za blagodetnim mirom zlatiborskih padina na kojima se oci odmaraju, a telo puni energijom.
Ipak, prvi turizam se rodio tek kada je na Zlatibor dosla jedna krunisana glava, kralj Srbije, Aleksandar Obrenovic. Bio je dovoljan samo jedan avgustovski dan i jedan piknik na livadi pored izvora Kulasevac, da se ovde pocnu graditi letnjikovci i vile, jer, ako kralj moze da se odmara na Zlatiboru, zasto ne bi mogli i neki drugi, pogotovu oni koji novac imaju i samo im je prestizan razlog potreban da ga sa zadovoljstvom utrose.
Naravno, u pocetku su najinteresantnije bile Kraljeve vode, mesto na kojem je Njegovo Kraljevsko Velicanstvo rucalo, ali su se ubrzo proculi i drugi zlatiborski visovi: Palisad, Ribnica, Oko...
A onda je, 1908. godine na Zlatibor, po zdravlje, dosao jos jedan kralj Srbije, Petar Prvi Karadjordjevic. Nakon njegovog boravka sagradjeni su i prvi veliki objekti: hotel "Kraljeva voda" - danasnji restoran "Srbija" - vila "Cigota" i pekara.


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.