peperonity.net
Welcome, guest. You are not logged in.
Log in or join for free!
 
Stay logged in
Forgot login details?

Login
Stay logged in

For free!
Get started!

Links


zlatibor.peperonity.net

Geografija Zlatibora

Zlatibor se nalazi, u srcu Srbije, u samom njenom sredistu. Jer od ove planine do Beograda je 230 km., a do Novog Sada 300 kilometara, bas koliko i do Jadranskog mora. Preko Zlatibora prolazi magistrala koja od Beograda vodi ka primorju, direktne autobuske linije su uspostavljene sa Novim Sadom, Beogradom, Nisom, Jagodinom... Preko Zlatibora, a delom i kroz njegov masiv, prolazi zeleznicka pruga Beograd - Bar, tako da je moguce vozom doci do Uzica, a odatle do Turistickog centra Zlatibor je tek nekoliko desetina minuta lokalnim autobusom. Svojevremeno su na Zlatibor sletali helikopteri, a uskoro ce sletati i mali privatni avioni.
Zlatibor je prostrana planina pitomih padina. Centralni plato je prosecne visine oko 1000 metara, a uokolo ima i nekoliko lako uocljivih visova: Gradina (1.146m), Crni vrh (1.175m), Borkovac (1.260m), Viogor (1.281m), Konjoder (1.337m), Liska (1.346m), Cigota (1.422m), Brijac (1.480m) i Tornik (1.496m).
Ali Zlatibor je pre svega planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pasnjaka, vodom bogatih planinskih potoka. To je oko hiljadu kvadratnih kilometara livada i visova, proplanaka i suvati, bezdana i useka, zatalasani prostor od Tare i Sargana do istocnih obronaka Murtenice, od gotovo simbolicne reke Susice do Uvca prepunog brzaka i do granice sa Bosnom, a ovde se susrecu kontinentalna i mediteranska klima.
Ovde je mikro klima izuzetna - ima veliki broj suncanih dana u toku godine (više od 200), a "ruza vetrova" se rascvetava, upravo nad Zlatiborom. Leta su topla a zime blage. Kise padaju relativno cesto, a snega ima od oktobra do maja. Magle gotovo i da nema, posto nema vecih kotlina u kojima bi se zadrzavala.


This page:
Help/FAQ | Terms | Imprint
Home People Pictures Videos Sites Blogs Chat
Top
.